Hlavní obsah

Znojemské vinobraní se letos spojí s mikulovským

Novinky, Barbora Vaníčková

Znojemské historické vinobraní a mikulovské Pálavské vinobraní se spojily a nabízejí návštěvníkům krom společné vstupenky i bezplatnou dopravu z jednoho festivalu na druhý. Bohatý doprovodný kulturní program nabídne od 11. do 13. září rytířské turnaje a historický průvod s novými kostýmy ve Znojmě a historické trhy a tance v Mikulově.

Článek

Dějištěm Znojemského vinobraní bude tradičně celé historické centrum města. Kulturní a historický program zaplní náměstí, ulice i kostely. Hlavní atrakcí bude bezpochyby průvod s králem Janem Lucemburským čítající celkem 450 postav v kostýmech.

Nově se z Louckého kláštera na prostranství u hradeb v Horním parku přestěhují rytířské turnaje. „To zruší komplikace spojené s dopravou mezi centrem Znojma a Louckým klášterem a bude možné uspořádat také večerní turnaj,“ vysvětlil Oto Mašek ze Znojemské Besedy.

V Mikulově se v pátek 11. září vydá na cestu družina vyslaná pro krále Václava IV. Návštěvníci se mohou těšit na historické tance, pochodňovou show a bubnování.

Znojemské i Mikulovské vinobraní je tradičně spojené s vystoupením populárních hudebníků. Letos budou na Masarykově náměstí ve Znojmě účinkovat Petr Bende, Jakub Smolík, Vladimír Hron, Těžkej Pokondr, Čechomor, Jaroslav Uhlíř, Meky Žbirka nebo Helena Vondráčková. V Mikulově vystoupí Chinaski, Děda Mládek Illegal Band, Kamil Střihavka, Věra Martinová nebo Olympic.

Hosté z Vysočiny a Moravy určitě ocení připravované vlakové spoje, které budou zajišťovat dopravu pro majitele společných zvýhodněných vstupenek. Znojemský expres tak vyrazí z Jihlavy přes Znojmo do Mikulova, Pálavský expres z Brna přes Mikulov do Znojma.

Pro návštěvníky vinobraní, kteří přijíždí autobusy a osobními vozy, jsou připravena bezplatná parkoviště. Z těch bude jezdit zdarma kyvadlová doprava na Mariánské náměstí. Na parkovištích bude zajištěn prodej vstupenek, čímž se urychlí průchod návštěvníků přes brány, k dispozici bude program vinobraní.

Společná vstupenka na mikulovské a znojemské vinobraní vyjde na 300 korun, přičemž tato cena zahrnuje i dopravu speciálně vypravenými vlaky. Zakoupené vstupenky opravňují i ke vstupu na rytířské turnaje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám