Hlavní obsah

Končící prázdniny způsobí na dálnicích ve střední Evropě zácpy

Vídeň/Berlín

Chystáte-li se o víkendu cestovat autem po střední Evropě, měli byste se obrnit trpělivostí. Poslední prázdninový víkend totiž vyjedou na dálnice desetitisíce rodin, které se budou vracet z dovolených. prázdniny končí nejen v Česku, ale také v Maďarsku, Polsku, Belgii, na Slovensku a ve čtyřech německých spolkových zemích. Autokluby proto varují řidiče před zácpami a dlouhými kolonami.

Článek

S dopravními komplikacemi počítá zejména Rakousko, přes jehož území vedou spojnice se Středomořím. Nejdelší kolony očekává tamní autoklub ÖAMTC tradičně před Katschberským a Tauernským tunelem na Tauernské dálnici A10 ve směru na Salcburk. Už minulý víkend se tam tvořily až dvacetikilometrové fronty aut a o nic lepší to nemá být ani během nadcházející soboty a neděle.

ÖAMTC navíc upozorňuje, že zácpy mohou ojediněle vznikat i v opačném směru kvůli opozdilcům, kteří na dovolenou vyrazí teprve nyní.

Trpělivostí by se měli obrnit také řidiči, kteří míří z jihu do rakouského Tyrolska, přes nějž budou proudit rekreanti vracející se do Německa a dále do střední EVropy. Kolony se zde očekávají na Inntalské dálnici A12 směrem na Rosenheim a Brennerské dálnici A13, kde dopravu tradičně brzdí mýtná brána Schönberg. Experti rakouského autoklubu ARBÖ předpovídají na sobotu dopoledne dlouhé čekací doby rovněž před Lermooským a Füssenským tunelem na německo-rakouské hranici.

Zácpy po celém Německu

V Německu končí prázdniny v severních spolkových zemích Šlesvicko-Holštýnsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Berlín a Braniborsko. Německý autoklub ADAC proto varuje před zácpami na celém území západního souseda.

Nejhorší situace se očekává v Bavorsku v okolí Mnichova na dálnicích A8 v úseku Salcburk-Mnichov, A9 Mnichov-Berlín, A7 Kempten-Würzburg, A96 Mnichov-Lindau a na dálničním obchvatu bavorské metropole A99.

S hustou dopravou a zdržením v kolonách je třeba počítat také na dálnicích v Itálii, Švýcarsku, Francii, Slovinsku a Chorvatsku, odkud se budou dovolenkáři od pátečního odpoledne vracet.

Reklama

Výběr článků

Načítám