Hlavní obsah

S kamerou na zámky Orlík, Březnice i chrám na Makové hoře

Právo, Miroslav Šára

Romantické partie krášlené národní řekou, přírodní zákoutí jako na horách, architektonické památky nejtěžšího kalibru – i tak lze z turistického hlediska charakterizovat střední Povltaví. První zastávkou bude chrám na Makové hoře, poté se podíváme na zámek Orlík. Cestu zakončíme na zámku Březnice.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Zámek Orlík

Článek

Na cestu, která bude mít jeden z vrcholů u Vltavy na zámku Orlík, se vydáváme z obce Smolotely. Cílem je nám nedaleká Maková hora (545 m. n. m.).

Nacházíme se zhruba dvanáct kilometrů jihovýchodně od Příbrami, v místech, na něž se příměr o přírodních zákoutích jak na horách hodí naprosto přesně. Není to ovšem jediný důvod, proč jsme na Makovou horu vystoupali.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Maková hora

Od počátku 18. století na jejím vrcholu stojí barokní poutní kostel Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské s rokokovým interiérem. Chrám zde vyrostl v letech 1719 až 1722, jedná se o dílo italského stavitele Carla Antonia Canevalleho. O dílo mistrovské, které nejen že je zcela logicky dominantou vrchu, ale zároveň jej i okolní krajinu podivuhodným způsobem dotváří.

I když lesní porost v těsném sousedství stavby částečně brání vyhlídce, přesto jsou od kostela dílčí výhledy na okolní zalesněné kopce.

Dříve než dorazíme k další architektonické památce – k zámku Orlík, učiníme zastávku u stejnojmenné vodní nádrže. Z hráze (91 metrů vysoké a přes půl kilometru dlouhé) je pěkná vyhlídka proti i po proudu Vltavy.

S kamerou na cestách - Orlík - Maková HoraVideo: Miroslav Šára, Právo

Kdysi zde stál hrad na vysoké skále. Jednalo se o královský gotický hrad z druhé poloviny 13. století a ta skála se tyčila dobrých šedesát metrů nad dnem vltavského údolí. Dnes na stejném místě stojí zámek a vodní hladina je pod ním jen o pár metrů níž. Jsme u zámku Orlík.

Jeden z oblíbených jihočeských výletních cílů začal získávat podobu zámku v 16. století. Tehdy byly v dosud hradním areálu postaveny renesanční objekty. Definitivně pak charakter zámku utvrdily další přestavby. Současnou regotizační podobu zámek dostal v letech 1849 až 1860. Od roku 1715 patří Schwarzenberkům (v roce 1991 jim byl vrácen v restituci).

Veřejnosti jsou přístupná dvě patra zámku (mj. rytířský a lovecký sál, knihovna či kaple) s dobovým zařízením, nádvoří, jež svírají čtyři zámecká křídla, a okolní park. A vlastně také okolní vodní plocha, protože nedaleko zámku se nachází přístaviště výletních lodí.

S kamerou na cestách - Orlík - Zámek OrlíkVideo: Miroslav Šára, Právo

Na závěr této cesty se trochu vzdálíme od řeky a zamíříme na Příbramsko. Patnáct kilometrů jihozápadně od Příbrami se při říčce Vlčavě rozkládá město Březnice.

Náměstí vévodí chrám sv. Ignáce a sv. Františka z poloviny 17. století a zejména jeho dvojice nepřehlédnutelných věží. Pár set metrů od chrámu stojí hlavní březnická památka – zámek. Původně gotická tvrz založená ve 13. století byla záhy rozšířena na hrad. Ten byl v polovině 16. století Jiřím z Lokšan přestavěn na renesanční zámek.

Pro turisty je tu přichystáno kvalitní a bohaté menu: tvoří je zámecké interiéry s expozicí o historii šlechtických rodů, jimž zámek patřil, k vidění je také zámecká knihovna, barokní kaple Panny Marie, ale i Galerie Ludvíka Kuby, která je součástí zámku.

A pak je tu ještě krásný anglický park s několika vodními plochami a řadou skutečně romantických pohledů na zámek.

S kamerou na cestách - Orlík - Zámek BřezniceVideo: Miroslav Šára, Právo

PŘÍŠTĚ se porozhlédneme po Zbirožsku. Kromě zdejší památky číslo jedna – zámku – se budeme věnovat Zbirožskému potoku. Při jeho toku stojí řada mlýnů a nedaleko Skryjí potok poté, co se prodere skalisky, vytváří malé jezírko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám