Hlavní obsah

V Neapoli hlídají turisty před okradením bývalí kapsáři

Novinky, Barbora Vaníčková

Dokáže Vám dovolenou zkazit strach o peněženku, fotoaparát, mobil a další cennosti, které máte jako turisté neustále po kapsách? V italské Neapoli našli velice vtipné, inovativní a zároveň účinné řešení, jak předejít drobným krádežím. Turistům zde pomáhají odhalit nebezpečné situace bývalí kapsáři.

Článek

Nový veřejný program escodentro má pomoci potrestaným delikventům aklimatizovat se opět do společnosti, uvedl deník The Global Post. Bývalí vězni se v Neapoli vrací do běžného života prostřednictvím veřejně prospěšných prací, jako je úklid a pomoc přistěhovalcům.

Kapsáři poradí, jak se vyhnout kolegům

Hlavní novinkou je ale zapojení bývalých kapsářů do ochrany turistů. A tak v neapolských ulicích podle starého přísloví „z pytláka nejlepší hajný“ hlídá osmdesát zručných kapsářů, aby jejich bývalí kolegové nechali turisty na pokoji.

Oděni jsou v reflexních vestách, hlídkují na riskantních místech, kde cizincům pomáhají se zavazadly, hlídají jejich bezpečnost a zároveň je uvedou do tajů svého řemesla. Poradí, kam uložit cenné věci, na co si dávat pozor a ve kterých místech hrozí největší nebezpečí krádeží.

Služba je bezplatná

Celá služba je bezplatná a pokud máte strach, můžete si doprovod vyžádat. „Pracovníci“ navíc rozdávají brožury, které turisty varují před lehkomyslným chováním. Cílem je nejen předejít drobným krádežím, ale zároveň odradit názorným příkladem bývalé trestance od návratu k „řemeslu“.

Problém organizovaného zločinu je v Neapoli dlouhodobým tématem a zastánci programu tvrdí, že právě tato metoda zařazení do společnosti by měla zabránit opětovnému pádu do koloběhu zločinu. Novodobí dozorci si za své služby vydělají 500 dolarů týdně, zkušební verze programu bude trvat až do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám