Hlavní obsah

Kvalita vody v koupalištích: Máchovo jezero, Orlík a Nové Mlýny jsou mírně znečištěné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita vody v přírodních koupalištích zůstává poměrně dobrá, od minulého týdne se však mírně zhoršily podmínky ke koupání v Máchově jezeře, Orlíku, Nových Mlýnech, nádrži Hamr na Jezeře ale i v Oborském rybníku na Jičínsku. Dlouhodobé zákazy koupání však stále platí například v nádrži Plumlov na Prostějovsku, ve Skalce u Chebu nebo v Zákupech na Českolipsku.

Článek

Kvůli přemnoženým sinicím platí v nádrži Plumlov už od 2. července zákaz koupání a podle hygieniků není pravděpodobné, že by se situace do konce prázdnin výrazně zlepšila. Stejný problém ukončil i rekreaci v nádrži Skalka u Chebu, v přehradní nádrži v Luhačovicích a od minulého týdne také v Pahrbku u Napajedel. Koupání ve vodě s přemnoženými sinicemi může lidem způsobit zdravotní potíže, například alergické reakce, průjem a výjimečně i poškození jater.

Raději se vyhněte rybníku Okrouhlík a Pávov

Na Vysočině jsou kvůli sinicím nevhodné ke koupání rybníky Okrouhlík a Pávov na Jihlavsku a Stráž na Pelhřimovsku. V rybníku Peklo, kde platil zákaz koupání, se sice situace zlepšila, ale jeho další využití k rekreaci bude záviset na počasí. Na jihu Čech mají hygienici výhrady ke koupání v Orlické přehradě a v rybníku Hejtman.

Zvýšený výskyt sinic zaznamenali hygienici v Královéhradeckém kraji, kde se zhoršila kvalita vody například v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku, v Stříbrném rybníku u Hradce Králové a na koupališti Dachova u Hořic na Jičínsku.

Citliví jedinci by se po koupání v těchto koupalištích měli osprchovat pitnou vodou. V Plzeňském kraji se kvůli množství sinic a vysokým hodnotám pH nedoporučuje koupání v nádrži České údolí u Plzně, naopak dobré podmínky jsou v přehradě Hracholusky.

Na jižní Moravě zaznamenali odborníci mírné znečištění vody v Nových Mlýnech, nádrži v Oleksovicích i Výrovicích na Znojemsku. Na všech třech místech dostala jakost vody druhý stupeň z pěti možných, trojku dostal rybník Olšovec na Blanensku.

Sinice na Orlíku i v Máchově jezeře

Stupeň tři platí také ve vodní nádrži Orlík, sinice znepříjemňují koupání i v Máchově jezeře a v nádrži Hamr na Jezeře v Libereckém kraji. V Ústeckém kraji je stále nejhorší situace v bývalém lomu ve Varvažově na Ústecku, naopak se zlepšila situace na koupališti v Jetřichovicích na Děčínsku, kde znečištění řasami ustoupilo.

V Pardubickém kraji voda v přírodních koupalištích zůstává čistá, po problémech v předchozích letech to platí i pro Sečskou přehradu.

Zatímco u většiny přírodních koupališť představují největší nebezpečí sinice, koupání v nádrži v Zákupech na Českolipsku ukončilo před několika týdny přemnožení parazita s názvem cerkárie, který u lidí vyvolává nepříjemnou vyrážku.

Seznam koupacích míst sledovaných hygieniky sestavuje ministerstvo zdravotnictví. V celé zemi je takto monitorováno zhruba 130 koupališť. Pokud v nich hrozí ohrožení zdraví, je krajská hygienická stanice povinna vydat zákaz koupání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám