Hlavní obsah

Mikulovsko zve na Festival otevřených sklepů. Ochutnávejte jako znalci

Přestože se o Češích traduje, že jsou to zapřísáhlí "pivaři", oblibě se u nich čím dál víc těší i tak ušlechtilý nápoj jako je víno. Průměrný Čech ho prý vypije 17 litrů za rok. Pokud si tento nápoj také rádi vychutnáte, máme pro vás tipy odborníků, díky nimž budete při pití vína působit jako opravdový znalec. Rady si pak můžete ověřit například na Festivalu Otevřené sklepy v době od 17. do 18. října na Mikulovsku.

Článek

Pokud vaše znalost vína končí u toho, že poznáte, zda je červené či bílé a suché či sladké, jistě vám to pro běžný život stačí. Víno ale nabízí mnohem více požitků, které se můžete naučit vnímat, budete-li se řídit několika zásadami.

Vybírejte podle jídel

Jistě znáte ten pocit, kdy před vás v restauraci číšník položí vinný lístek s mnoha druhy vín, jejichž názvy mají pro vás punc tajemství. Potíte se, protože se v nich nedokážete orientovat, ale přitom potřebujete udělat dojem na svou společnost.

Odborníci radí, abyste v tu chvíli vybírali podle jídel. „K určitým pokrmům se hodí různé odrůdy vína, a pokud chceme zapůsobit, měli bychom znát ty nejvhodnější kombinace,“ radí profesor Vilém Kraus, přední český vinařský odborník a prezident Festivalu otevřených sklepů.

K lehkým jídlům se tedy hodí suchá kabinetní vína, jako je Müller-Thurgau nebo Ryzlink rýnský. Hutná jídla zase potřebují vína s větším obsahem alkoholu a extraktu, proto zkuste třeba Rulandské šedé nebo Neuburk. „Ke kořeněným jídlům bych doporučil plná a výrazná vína, tedy Cabernet Savignon, Frankovku nebo Merlot,“ doplňuje Kraus.

Nevíte-li si rady ani tak, můžete zodpovědnost za výběr chytře přenést na číšníka. Zeptejte se ho, co by doporučil on. Vyhnete se tak případnému faux pas, odpovědnost šikovně přenesete na někoho jiného a navíc si otestujete kvalitu restaurace. Obecně totiž platí, že jaký číšník, taková restaurace.

Víno vyplivnou jenom odborníci

Správný výběr je ale teprve začátek. Po něm vám totiž číšník obvykle nalije vzorek vína a vy máte zkontrolovat jeho kvalitu. Málokdo přitom ví, co má vlastně posuzovat.

Při ochutnávání je podle odborníků důležité zaměřit se na čirost, jas a jiskru. Ty vám totiž řeknou, zda je víno zdravé. O tom, zda je v pořádku se přesvědčíte snadným trikem: Zastiňte sklenku zezadu rukou a horní světlo vám okamžitě prozradí i ten nejjemnější zákal.

K vínu si nakonec přičichněte, ochutnejte a poválejte v ústech.„Například na jihomoravském Festivalu otevřených sklepů můžete vidět skutečné vinařské odborníky, kteří tento vzorek často nepolykají a vyplivnou ho do připravených nádob. To bych ale v restauraci nedoporučoval, protože ne všichni by to mohli vnímat jako akt zkušenosti,“ vysvětluje se smíchem Vilém Kraus.

Pokud je víno podle vašich představ, stačí uznale a souhlasně pokývat hlavou, aby si číšník zhluboka oddechnul a mohl všem u stolu víno rozlít. Pokud se vám na vínu cokoliv nezdá, nebojte se jej odmítnout.

Tip: Při výběru se neřiďte tolik značkou, jako spíš vlastní chutí.

Za stopku nebo za patku, nikdy jinak

Samotná konzumace má taky svá pravidla. Pokud není v dohledu číšník, můžete si dolít samozřejmě sami, ale počkejte vždy, až jsou sklenice prázdné. Naplňte ji jen po její nejširší část, tedy přibližně do třetiny, a to i v případě, že máte v úmyslu svou partnerku opít.

„Kruhovitým pohybem pak sklenici zavíníme, tedy pokryjeme jemným vinným povlakem,“ ukazuje další postup Kraus. Poslední rada se týká způsobu držení skleničky, který vás může nemilosrdně prozradit. „Nikdy nedržte skleničku za vrchní část, protože upatlaná sklenice z vás okamžitě udělá balíka. Kromě toho vám víno zteplá,“ radí profesor Kraus. K držení sklenice slouží její stopka, zkušenější vinaři mohou držet za patu sklenice.

Tip: Držení za patku sklenice i kruhovitý pohyb při zavínění je lepší nejdříve nacvičit. Asi byste totiž nechtěli, aby se kvůli kruhovitému pohybu ocitlo víno kdekoliv jinde než ve vaší skleničce.

Nejlepší je trénink

Milovníci vína se mají na co těšit. Na podzim tradičně vypukne několik kulturních akcí spjatých s vínem. "Pokud se člověk chce dozvědět ještě něco navíc, pak doporučuji navštívit přímo některý z moravských sklípků, nebo ještě lépe více špičkových sklepů naráz v rámci Festivalu otevřených sklepů na Mikulovsku. Jeho podzimní vydání totiž bude plné zábavně-naučných programů, které z vás udělají téměř odborníka,“ zve manažer Festivalu otevřených sklepů, Aleš Tureček.

Festival otevřených sklepů se uskuteční o víkendu 17. a 18. října na Mikulovsku. Více informací o něm najdete na www.otevrenesklepy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám