Co pro Vás znamená dovolená?

Odpočinek, vyvětrání hlavy, kvalitní čas s rodinou i přáteli. Relax a pohoda.

Cestujete poměrně hodně, kde všude už jste byl?

Viděl jsem už Ameriku, Kanadu, Itálii, Francii, Rakousko, Španělsko, Belgii, Německo. Ale o procestování asi nemůže být řeč, spíše to jsou země, které jsem prostě navštívil.

Kde se Vám nejvíce líbilo?

Mně se moc líbí na Sardinii a v Itálii obecně. Také mám rád Španělsko, které je více elegantní oproti divočejší Itálii. Je mi sympatické nejen počasí, ale vůbec atmosféra a životní tempo. Lidé nikam nespěchají a udržují si tradici - jak tradiční chování, tak jídlo a vůni.

Na Sardinii jsem navštívil místní řeznictví, kde řezník asi nikdy nezažil stres. Jeho každodenní pomalé, ale jisté pohyby měly v sobě něco uklidňujícího, něco specificky nezapomenutelného.

Itálie je navíc stále finančně dostupná a celkový pocit z dovolené zaručuje počasí, milí lidé a dobrá kuchyně.

Zdeněk Pohlreich

Nejhůře jsem se najedl v Čechách, kde je katastrofální úroveň gastronomie.

FOTO: TV Prima

Kam byste se chtěl v budoucnu ještě vydat?

Určitě bych se rád podíval zpátky do Austrálie. Rád se ale také vracím do Francie, Itálie, Rakouska i Španělska.

Oblíbil jste si i nějaký kout v Česku?

Líbí se mi na Šumavě, kde je nádherně. Příroda nabízí nádherné scenérie a výhledy vůbec. Navíc jsem na Šumavě potkal milé lidi a všude se dostanete i na kole. Teď natáčíme další díly Ano, šéfe v hospůdce nedaleko Sušice. Mají vlastní farmu, což je pro mě takové prozření. Jsem skeptický vůči českému zemědělství, ale toto je pro mě balzám.

Která zahraniční specialita Vám nejvíce chutnala a doporučil byste ji čtenářům?

Je toho tolik, že je těžké říct jen jednu. Pamatuji si, že mi nejvíce chutnalo v Itálii na Sicílii, kde mají báječné rybí speciality. Také můžu doporučit restauraci Joel Rubichon v Paříži. Ale i na pláži na Mallorce jsem si pochutnal na variacích z chobotnice.

Obecně se snažím jíst, co jedí místní. Nemám rád turistické pasti v podobě jídelníčků jako obrázkových atrakcí. Raději zkouším malé restaurace, kde potkám místní. V jídle oceňuji originalitu.  

A kde jste se naopak najedl nejhůře?

Bohužel v Čechách. Třeba okolí Třeboně, které je krásné, má katastrofální úroveň gastronomie. Pokud nemáte chuť na něco smaženého, nemáte prakticky šanci.

Byl jste už letos na dovolené?

Byl jsem na Sardinii a v Paříži. Kam dál uvidíme.

Jaký byl Váš nejhorší cestovatelský zážitek?

Tříhodinové turbulence na cestě ze Singapuru do Melbourne.

A nejlepší?

Doufám, že mě ještě čeká. Každopádně Great Barier Reef v Queensladu v Austrálii nastavil tuhle laťku proklatě vysoko.

Navštěvujete rád památky nebo Vás více lákají výlety do přírody?

Ani jedno ani druhé, já mám spíše rád lidi, život a příběhy.

Provozujete v rámci dovolené nějaký sport?

Mezi mé oblíbené sporty patří tenis, golf, cyklistika a lyžování.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si nejvíce pochutná na rybách a plodech moře. 

FOTO: TV Prima

Nějakou dobu jste pobýval v Austrálii. Ovlivnil vás tamější pobyt?

Asi úplně ve všem. To se do tohohle článku jistě nevejde. Kdo tam nebyl, nemůže to ve vší úctě pochopit.

V čem se podle Vás liší australská a česká kuchyně?

Jako noc a den. Hlavně si myslím, že ta australská udělala za 15 let, co jsem tam nebyl, obrovský krok dopředu, zatímco tady se změnily maximálně tak ceny.

V Austrálii jsem byl nadšený z ryb. Pamatuji si je v takové kvalitě, v jaké je těžko najdete někde jinde. Nejlepší jídlo, a na tom jsme se shodli s manželkou, byl bahenní krab. Váží asi jedno kilo, pro mě to byla největší delikatesa. Když jsem to jedl, úplně jsem u toho hýkal blahem. Rád bych znovu tohoto kraba ochutnal.

Jaké jídlo máte nejraději? A kde si ho nejvíce vychutnáte?

Ryby a plody moře. Pokud je to k moři co nejblíže, je to ideální situace.

Kam na Sardinii

Castelsardo

Městečko Castelsardo se vypíná na skále nad mořem. Prvními obyvateli byli poustevníci, kteří zde postavili kostel zasvěcený sv. Antonínovi. Samotné město založila rodina Doriů ve 12. století. Sloužilo jako pevnost.

Nejpůsobivější památkou je určitě hrad z 12. století, od něhož se nabízí úžasný výhled na všechny čtyři světové strany. Z původní stavby zbyla už jen malá část, například hradby. Od roku 1991 tu sídlí Muzeum košíkářství.

Významnými církevními památkami jsou katedrála San Antonio Abate s barevnou aragonskou zvonicí, v jejímž podzemí se nacházejí katakomby, kostel Chiesa del Purgatorio, zvaný též Kostnice a kostel Santa Maria delle Grazie. Obdivovat můžete i několik nuraghů a skály Roccina dell'elefate.

Dominantou města Castelsardo je hrad z 12. století.

Dominantou města Castelsardo je hrad z 12. století.

FOTO: Profimedia

Alghero

Alghero je též známé pod přezdívkou „Malá Barcelóna“, protože má katalánský vzhled a mluví se tu prý čistou katalánštinou. Pár kilometrů od města se nachází významná nuragská osada Palmavera.

Historický střed města obklopuje středověké opevnění, jehož součástí je několik věží. O věži Bastione (Torre della Maddalena) se traduje pověst, že odtud Garibaldi odvezl obyvatelstvo ohrožené cholerou na širé moře. Největší věží je Torre Sperone postavená císařem Karlem V. Pokud navštívíte veřejný park před hradbami, do centra můžete projít branou Torre di Porta Terra.

Mezi další místa, jež ve městě naleznete, patří impozantní pozdně gotický chrám Duomo di Santa Maria s gotickou zvonicí, palác Doriů - Casa Doria, nesouměrné náměstí Piazza Civica, na které se od moře dostanete branou Porta a Mare, nebo nejstarší kostel Alghera San Francesco.

Město Alghero je obklopeno středověkým opevněním.

Město Alghero je obklopeno středověkým opevněním.

FOTO: Profimedia