Hlavní obsah

Nová zážitková trasa na Šumavě vede místy, kde řádil Kyrill

Právo, Jindra Pašková

Přírodní katastrofy už nemusí znamenat nenapravitelnou škodu na tváři krajiny. Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava teď přišla s nápadem otevřít zážitkovou trasu s názvem Polomem horské smrčiny. Je sedm set metrů dlouhá a vede místy, kde v roce 2007 řádil orkán Kyrill.

Foto: Jindra Pašková , Právo

Cesta polomem je novou zážitkovou trasou v Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Článek

Začátek stezky je poměrně romantický: úzkou, prošlapanou pěšinku v trávě lemují popadané mohutné stromy, po chvíli návštěvníci vstupují na dřevěný chodník. Pak přicházejí na vyhlídku, odkud mohou přehlédnout celou tu spoušť, kterou Kyrill způsobil.

„Vyhlídková terasa umožňuje dostat se na úroveň popadaných stromů, tak aby návštěvníci mohli prostor sledovat shora,“ sděluje projektový manažer Správy NP a duchovní otec stezky David Poláček. „Do budoucna tam bude umístěna panoramatická fotografie z doby vzniku polomu. Zájemci tak budou moci s odstupem času sledovat stav a srovnávat pokrok, který les od té doby udělal,“ dodává.

Šumavská zážitková trasa vznikla z popudu kritiků

Podle Poláčka jsou podobné zážitkové trasy k vidění v Německu nebo Rakousku. Ta šumavská vznikla vlastně z popudu kritiků.

Foto: Eret Petr, ČTK

Zážitková trasa na Šumavě

„Laici i lesní odborníci nás kritizovali, že les nevzniká samovolně pod polomovým dřívím v bezzásahových zónách. Protože příležitostí vidět tuto obnovu v parku mnoho není, připravili jsme zážitkovou trasu v menším polomu, který byl ponechán bez zásahu po řádění orkánu v roce 2007,“ vysvětluje ředitel Správy NP František Krejčí.

Maličké smrčky se na stezce krčí v kořenových balech a u pařezů. K růstu potřebují světlo, teplo a vlhko. Pařez je pro ně proto tím nejlepším ochráncem.

Návštěvníci uvidí jak samovolně vzniká les

„Vzhledem k rychlosti přírodních procesů bude pro návštěvníky zajímavé vracet se na stejné místo s odstupem několika let. Uvidí, jak samovolně vzniká les,“ dodává ředitel.

Foto: Eret Petr, ČTK

Vyhlídková zážitková trasa na Šumavě

Trasa bude otevřena od července do konce září. Přístupná je pouze pěším turistům, děti do 10 let mohou vstoupit jen v doprovodu dospělých. Členitost trasy omezuje i cyklisty, vstup s jízdními koly je zakázán, a nevhodná je pro kočárky. Pokud budou mít návštěvníci štěstí, uvidí i zvířata, která se v polomech ukrývají.

Reklama

Související témata:

Související články

Emma zničila v lesích třetinu toho, co Kyrill

Víkendová vichřice Emma poničila podle zpřesněných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky asi 1,7 miliónu metrů krychlových dřeva. V porovnání...

Výběr článků

Načítám