Hlavní obsah

Kovářské fórum na Helfštýně přivítá dva italské umělce

Týn nad Bečvou (Přerovsko)

Na hradě Hlefštýn se připravují na mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které se uskuteční na konci srpna. Kovářského fóra se letos zúčastní významný italský umělecký kovář Claudio Bottero a jeho syn Massimiliano. Italští mistři černého řemesla vytvoří plastiku, která se stane součástí výstavy na Hefaistonu, řekla správkyně hradu Marcela Kleckerová.

Foto: Profimedia.cz

Na Kovářské fórum naváže 29. a 30. srpna Hefaiston, na nějž se přihlásilo přes 500 uměleckých kovářů. V prostorách hradu budou moci lidé kromě samotné práce kovářů obdivovat i jejich již hotová díla.

Článek

"Claudio Bottero je jeden z nejvýznamnějších italských uměleckých kovářů a my se moc těšíme na dílo, které se svým synem vytvoří. V minulosti již na Helfštýně vystavoval a zúčastnil se i Hefaistonu, hostem Kovářského fóra je však poprvé," uvedla Kleckerová. Plastika bude na volné téma. Jejímu vzniku budou moci návštěvníci hradu přihlížet od soboty 22. srpna do pátku kromě pondělí, kdy je hrad uzavřen.

"Většinou na kovářských fórech vznikají rozměrnější věci. Na rozdíl od Hefaistonu, kde mají kováři na práci mnohem méně času. Plastika bude hotova do pátku a stane se součástí expozice Hefaistonu. I po něm zůstane na Helfštýně," doplnila Kleckerová.

Kovářské fórum jako předvoj Hefaistonu

Kovářské fórum se letos koná pojednadvacáté. Vzniklo jako jakýsi předstupeň dvoudenního Hefaistonu. "Lidé si stěžovali, že se třeba přes víkend nedostanou na Hefaiston a chtěli by vidět, jak kováři pracují. Proto vzniklo Kovářské fórum," řekla Kleckerová.

Na Kovářské fórum naváže 29. a 30. srpna Hefaiston, na nějž se přihlásilo přes 500 uměleckých kovářů. V prostorách hradu budou moci lidé kromě samotné práce kovářů obdivovat i jejich již hotová díla. V prostorách středověkého hradu jich bude umístěno na 250.

Umělečtí kováři se na hradě setkávají již od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté černé řemeslo se Hefaiston postupně stal světově uznávanou akcí kovářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám