Hlavní obsah

Návštěva Šťastné země může být zábavou pro celou rodinu

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste někdy byli ve Štastné zemi? Že existuje leda v dětské fantazii nebo pohádkách? Omyl, místo s tímto romantickým názvem u nás skutečně najdete: na severu Čech, v Radvánovicích mezi Turnovem a Jičínem.

Foto: archiv, Právo

Areálu vévodí rozlehlý dřevěný hrad s věžemi a skluzavkami.

Článek

Pokud budete s dětmi trávit prázdniny v Českém ráji a okolí, nenechte si návštěvu Šťastné země ujít. Hlavní bránou vstoupíte na rozlehlou, mírně svažitou louku a kam oko pohlédne, všude dřevěné prolézačky, houpadla či skluzavky.

Obří zábavní areál na louce s výhledem na blízký zámeček Hrubá Skála vystavěla společnost, která vyrábí dřevěná dětská hřiště a sportoviště od malých herních prvků až po rozlehlé hrady a podobné stavby.

Kaskádovité pískoviště se třemi úrovněmi

Nastěhovala sem vybrané kousky ze svého repertoáru, který je zajímavý mimo jiné způsobem zpracování dřeva. Respektuje jeho přirozené vlastnosti a zachovává původní tvary a zakřivení, což dodává všem stavbám nezaměnitelný vzhled.

Centrální část areálu je plná nejrůznějších prolézaček, houpadel a dalších podobných atrakcí, jimž na kopci vévodí dřevěný hrad s vyhlídkovými věžemi a skluzavkami. Menší děti mají k dispozici také pískoviště. A ne ledajaké! Kaskádovité se třemi úrovněmi.

Foto: archiv, Právo

Areál Šťastná země je plný nejrůznějších dřevěných prolézaček a houpadel, řádit se tady dá celý den.

Nedaleko bufetu se zase ocitnou v pohádce o Sněhurce. Její dřevěná podobizna je obklopena malými domečky pro trpaslíky, opatřenými cedulkami s jejich jmény.

Ročně přibude novinka

Pod trpasličí vesničkou je pastvina s domácími zvířaty, která mohou malí návštěvníci sami krmit přineseným starým pečivem, a hned vedle jedna z největších atrakcí, obří vzduchová trampolína. Je tak velká, že se na ni vejdou desítky dětí najednou.

Protože je oproti klasickým trampolínám tvořena pružnou plachtou uchycenou přímo u země, rodiče mohou být klidní. Nehrozí z ní nežádoucí přepadnutí z výšky dolů.

Foto: archiv, Právo

Jedním z největších lákadel Šťastné země je obří trampolína.

Každý rok ve Šťastné zemi přibude novinka. Tou letošní je – kromě rozhledny u parkoviště – naučná stezka, která dětem představí nejdůležitější fenomény Geoparku Český ráj.

Vyrostla v dosud nepoužívané části areálu, v údolí a lese na jeho hřebeni. Celkem ji tvoří osmnáct zastavení s interaktivními hracími prvky.

Je výborným tipem i pro školní výlety. Pod vedením lektora si tu děti z mateřských škol nebo žáci 1. stupně základních škol hravou formou vyzkouší, jak vznikla místní příroda, jak dříve žili lidé, jak slouží přírodní síly nebo proč je důležité chránit přírodu.

Zkusí si tak mimo jiné tesat do pískovce, mlít obilí s pomocí mlýnských kamenů nebo budou čistit studánku.

Otevírací dobaSezóna zahájena 25. dubna. Otevřeno denně od 9 do 19 hodin, o prázdninách do 20 hodin.
VstupnéDenní vstupné 70 Kč na osobu (neplatí pro organizované programy a mimořádné akce). Při návštěvě větší skupiny každý 11. návštěvník vstup zdarma. Od 8. do 29. srpna se denně pořádají doprovodné programy pro děti.
Jak se tam dostatVlakem – nejbližší zastávka Hrubá Skála je vzdálena 500 metrů, autem – v Radvánovicích odbočit na Štěpánovice, 100 metrů nad areálem je vjezd na parkoviště.
Infowww.stastnazeme.cz

Reklama

Související články

Tipy na výlety v Turnově a jeho okolí

Malebná krajina Českého ráje má několik dominant, středisek, která se pyšně nazývají vstupní branou regionu. Na řece Jizeře, v těsném sousedství pískovcových...

Výběr článků

Načítám