Hlavní obsah

Na Křivoklátě se klubou ze dřeva Libuše, Bivoj i Praotec Čech

Křivoklát (Rakovnicko)

Tématem čtrnáctého ročníku tradičního letního sympozia Křivořezání jsou letos Staré pověsti české. Na Křivoklátě se objeví Praotec Čech, věštkyně Libuše, udatný Bivoj a další postavy ze starých českých legend, jež začaly vznikat pod rukama řezbářů, kteří se sjeli na hradě Křivoklát. Akce se letos účastní téměř tři desítky řezbářů, řekl kastelán hradu Luděk Frencl.

Foto: Archiv, Právo

Hrad Křivoklát

Článek

Sympózium vyvrcholí v sobotu 8. srpna, kdy je plánován celodenní program s koncertem skupiny Hradišťan a ohňostrojem. České dráhy při této příležitosti vypraví z nádraží v pražském Braníku zvláštní parní vlak sestavený z historických vozů, který potáhne známá lokomotiva Albatros.

Program začíná v sobotu 8. srpna v deset hodin dopoledne. Pro návštěvníky je připravené komediantské divadlo, které zahraje pohádky pro malé i velké. Skupina Třehusk zanotuje písničky staré Prahy, navíc je připravena ukázka volného létání dravců. Od 20 hodin vystoupí skupina Hradišťan a ve 23 hodin propukne ohňostroj nad hradem.

Křivoklát jako jeden z nejstarších hradů

V loňském roce účastníci vyřezávali busty českých knížat a králů. Počítá se s tím, že část řezbářů bude v této práci pokračovat i při letošní akci.

Křivoklát patří k nejstarším a nejvýznamnějším hradům v Česku. Podle kronikáře Kosmase položil jeho základy v roce 1109 český kníže Vladislav II. Velkého významu nabyl za Přemysla Otakara II. Své mládí v něm prožil i Karel IV. Současnou pozdně gotickou podobu dal hradu Vladislav II. Jagellonský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám