Hlavní obsah

O víkendu na Šternberku připravují prohlídky v kostýmech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šternberk (Olomoucko)

O druhém srpnovém víkendu budou na hradě Šternberku na Olomoucku probíhat prohlídky v kostýmech. Pro zájemce jsou připraveny kostýmy od gotiky až po empír. Kromě výstavy šatů v jednotlivých komnatách, budou do dobového oblečení oděni i průvodci. Jak se kdysi chodilo v bohatých sukních či pánských šatech si budou moci vyzkoušet i sami návštěvníci, řekla kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

Článek

Kostýmované prohlídky se uskuteční po oba víkendové dny od 10:00 do 16:00 hodin. "Vystavené kostýmy se vždy vztahují k období, v jehož duchu je vybaven i interiér místnosti. Lidé si tak budou moci doplnit představu o té či oné době. Průvodci mají rovněž k danému období připravenu nějakou vtipnou či poučnou repliku," doplnila kastelánka.

Kostýmy jsou zapůjčené z Moravského divadla v Olomouci. Zhruba 30 kostýmů včetně dětských je připraveno přímo pro návštěvníky, kteří si je budou moci vyzkoušet a třeba se v nich vyfotit. Vstupné na prohlídky je běžné jako při klasické návštěvě hradu. Podrobnější informace jsou dostupné na webových stránkách www.hrad-sternberk.cz.

Tématické akce jsou podle vedení hradu velmi oblíbené a návštěvníky vyhledávané. Na jejich nepřízeň si ale letos na hradě stěžovat nemohou. Zatímco loni od začátku roku do poloviny prázdnin hrad Šternberk navštívilo asi 1 700 lidí, letos jich za stejnou dobu přišlo přes 15 200.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám