Hlavní obsah

Šiklův mlýn na Vysočině představuje kouzlo kovbojského života

Právo, Adina Janovská

Divocí koně, stateční indiáni, odvážní hrdinové i záludní padouši - to vše na vlastní oči! Stejně jako Karel May ani my za takovým zážitkem nemusíme až do Ameriky. Zatímco autor nesmrtelných „indiánek“ na Divokém západě nikdy nebyl, my ten svůj najdeme uprostřed lesů Českomoravské vysočiny.

Foto: archív, Právo

Centrem společenského dění je saloon Silver Dollar a mezi místní není těžké zapadnout. Stačí převléknout se ve zdejší půjčovně kostýmů.

Článek

Westernové městečko Šiklův Mlýn, jako vystřižené z dob osídlování Divokého západu, vyrostlo ve Zvoli nad Pernštejnem, v malebném údolíčku řeky Bobrůvky na Českomoravské vysočině.

Díky kombinaci překrásné přírody, kvalitního ubytování a zábavy je rájem pro dovolenou s dětmi i jako cíl víkendového výletu. V areálu se konají třikrát denně kromě pondělí westernová vystoupení, o letních prázdninách je otevřeno nonstop.

Foto: archív, Právo

Bez nádherných koní se neobejdou indiáni, padouši ani vojáci konfederační armády. Navíc ochotně předvedou, co všechno se naučili.

Začalo to chalupou

V roce 1988 se zakladatel „Šiklandu“ Libor Šikl přestěhoval do domečku, zděděného po babičce. O rok později se s ním vedoucí nedalekého pionýrského tábora dohodli na uspořádání prvního potlachu ve stylu country, kterého se tenkrát zúčastnilo asi padesát lidí.

Vzápětí Libor koupil zříceninu starého mlýna a požádal v restituci o vrácení pozemků po rodičích. Zřícenina poskytla dřevo na první kulisy a začala se psát historie českého westernového městečka. Pro druhý ročník vyrostla osada, kopírující americká osídlení z dob osídlování Divokého západu a zlaté horečky.

Foto: archív, Právo

Volánové sukně, sexy nožky a krajkové podvazky -bez kankánových tanečnic se divoký večer v saloonu rozhodně neobejde.

Zpočátku ji sice tvořily jen čelní stěny, za nimiž byly postaveny stany, westernový život se tu však začal rozjíždět na úplné obrátky. Třetí akce už se protáhla na celý týden a za městečkem poprvé rozložili svůj tábor i indiáni. Byly vytištěny první noviny a české koruny si každý návštěvník musel vyměnit v místní bance za Beaver-dolary, jimiž se platilo během akce po celém areálu.

Od té doby se rok od roku městečko stále rozrůstá. Od roku 1994 již stojí stabilní areál, mající pevné zákony, které se tu striktně dodržují. Kromě banky, saloonu a další westernové „klasiky“ tu postupně vyrostly třeba sedlárna, kostel, lázně a holičství, nezbytné nádraží…

V roce 1998 se Libor Šikl rozhodl uspořádat první rodeo v České republice. Následovala noční show, kaskadérská vystoupení jezdců na koních. Před deseti lety dostalo městečko svou mexickou část, pro náročnější klientelu byl postupně vybudován hotelový komplex.

Podle chuti i peněženky

Dnes Šiklův Mlýn nabízí širokou škálu možností ubytování, od stanového kempu až po tříhvězdičkový hotel. Vyznavači pohodlí najdou kompletní servis ve stylovém hotelu Colorado Grand, dobrodružné povahy spíš vezmou zavděk čtyřlůžkovou chatkou nebo se nastěhují se svými ratolestmi do indiánského tee-pee, v němž pohodlně složí hlavy čtyři až šest lidí.

Foto: archív, Právo

Největším problémem při cestování dostavníkem bývá, zda dorazí do cíle dřív, než kočího i cestující oberou bandité. A možná to leckdo zaplatí i životem.

Dosyta se tu vydovádí malí i velcí, a aby se cítili opravdu jako doma na Západě, mohou se stylově obléct v místní půjčovně dobových kostýmů. U dětských návštěvníků patří k nejoblíbenějším zábavám jízda vláčkem Union Pacific, návštěva indiánské vesnice či místní malá zoo.

Zvířata tu potkáme na každém kroku, od stáda dobytka, pasoucího se na rozlehlých pastvinách, až po čtyřnohé či opeřené umělce, účinkující v akčním divadle a show. Nejtypičtější pro Divoký západ jsou samozřejmě koně a symbol indiánských plání - severoamerický bizon.

Kromě nich tu však žijí i mufloni, dikobrazi, divoká prasátka, praovce hřívnaté, draví ptáci a mnoho dalších zvířátek. Na serióznost, saka a kravaty v městečku ochotně zapomenou i důstojní otcové. Kdo by si s chutí nevyzkoušel třeba lukostřelbu, jízdu na koni či elektrickém býkovi nebo hod tomahawkem.

Foto: archív, Právo

Šiklům Mlýn má spoustu aktivit.

Vhod přijdou i tenisové kurty, volejbalové a nohejbalové hřiště, půjčovna sportovního vybavení a tréninkové golfové hřiště. Milovníci rychlosti a adrenalinu ocení jízdu na čtyřkolkách či BVP (bojové vozidlo pěchoty).

Co se skrývá za rohem…

Komu by snad program a možnosti zábavy v areálu nestačily, určitě najde mnoho dalších cílů v nejbližším okolí. Pro děti je nejpřitažlivější Strašidelný zámek DraXmoor v nedaleké Dolní Rožínce, nabízející strašidelně fantastickou expozici, kombinující atraktivní exponáty, originální sklepní prostory a středověko-pohádkové tržiště. Do světa fantazie nás zavede pomocí 3D-technologie a na přání tu můžeme třeba povečeřet s Drákulou. Milovníci historických objektů si mohou vyrazit na gotický hrad Pernštejn či zříceninu Zubštejna. Za návštěvu určitě stojí i kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V nedalekém Jimramově se narodili bratři Mrštíkové, v Rudce zase najdeme pískovcové jeskyně blanických rytířů a v okolí Nového Města na Moravě spoustu zajímavých skalních útvarů, například Pohledeckou a Malinskou skálu či Dráteničky, kde si přijdou na své i horolezci.

Požitkáři rádi využijí whirlpool a solárium, mnozí unavení manažeři si zase s chutí zarybaří u místního rybníka. Přímo v areálu najdeme i ekologicky čištěné koupaliště s tobogánem, nazvané stylově divoká řeka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám