Hlavní obsah

Na vlastní kůži: Windsurfing lze v létě vyzkoušet skoro na všech českých přehradách

Novinky, Ladislav Suk, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K provozovaným vodním sportům během léta patří samozřejmě také windsurfing. Na několika vodních plochách v Česku je možné si jej půjčit, pokud nemáme vlastní, a vyzkoušet si alespoň základy. Předpokladem je dobrý vítr. Vyzkoušeli jsme si za vás taje tohoto poměrně rozšířeného a oblíbeného sportu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ke kvalitní jízdě je zapotřebí podpora větru.

Článek

Winsurfing se dá v Česku provozovat například v Nechranicích, na Lipně, Orlíku, Rozkoši, Máchově jezeře i na Vltavě. My jsme si půjčili prkno v Černé v Pošumaví na Lipenské přehradě. K surfu v půjčovnách poskytují také neopreny, bez nichž jezdí jen opravdoví otužilci.

Předpokladem k windsurfingu je, jak už z názvu vyplývá, aby alespoň trochu foukal vítr. Ten začíná obvykle kolem 11 hodiny dopoledne, jezdit se dá asi do 16 hodin. Ostřílení borci se ovšem těší na bouřku, při které samozřejmě bývají větší vlny, jede to rychleji a dá se i skákat a dělat triky.

Jak na to

Při výběru windsurfingu nám poradí profíci, pro začátečníky je lepší mít širší plovák (prkno windsurfingu). Důležitý je tento postup: dotlačíme si plovák na dostatečnou hloubku (plachtu už máme nasazenou), dáme dolů ploutev.

Natočíme si plovák tak, aby byl podélnou stranou kolmo k větru a my abychom stáli uprostřed tam, kde je stěžeň. Vždy stojíme tak, abychom měli vítr v zádech.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Surf a plovák si připravíme tak, aby surfař stál zády k větru a plachta byla za plovákem po větru.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Před samotným zdviháním plachty je důležité dostat plovák na větší hloubku a dát dolů kačenu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Plachtu taháme za šňůru stále zády k větru, stěžeň máme mezi nohama. Zapřeme se nohama a snažíme se pomalým tahem vylít z plachty vodu. Pozor, abychom neztratili rovnováhu a nespadli po zádech do vody.

Přitáhneme ráhno téměř k bradě a plachtu k tělu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ráhno přitáhneme téměř k bratě a přehmatem přitáhneme plachteme plachtu k sobě.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Nesmíme udělat chybu, jako je na snímku, a to: ztracená rovnováha a pozdější přesun za stěžeň.

Když se nám podaří zvednout plachtu z vody, přitáhneme ráhno, stoupneme oběma nohama za stěžeň (kvůli rovnováze) a korigujeme svoji jízdu nakláněním stěžně dopředu ke špičce nebo dozadu a otevřením plachty od sebe a k sobě.

Proti častým pádům z prkna dodržíme pár rad: důležité je stát zpříma, mít pokrčené ruce, stěžeň držet co nejvíce kolmo nebo mírně dozadu, a tím držet rovnováhu.

Častý problém začátečníků

Častým problémem začátečníků je otázka návratu. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby vítr foukal tak, abychom se vrátili ze stejného břehu, odkud jsme vypluli. Někteří se vrací s prknem v podpaždí z míst vzdálených od startovního stanoviště třeba i několik set metrů.

Pokud fouká protivítr, je dobré se zeptat předem profíků na břehu ještě před vyplutím a ozkoušet si na volné hladině vlastnosti surfu a plachty. Nejjednodušší otočka se udělá tak, že stočíme plovák proti větru, začneme obcházet stěžeň a plachtu držíme vyvátou, a tím se plovák otočí na druhou stranu. Pak následuje stejný postup jako při rozjezdu.

A nyní už vám přejeme dobrý vítr a šťastný návrat na správný břeh.

Co k windsurfingu potřebujeme

Dobrý vítr

Neopren

Surf

Kolik to stojí

120 Kč/1 hod. půjčovné surfu

400 Kč/půl dne

30 Kč/neopren

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám