Jaký typ dovolené máte rád? Trávíte raději čas aktivně nebo jen tak relaxujete?

Nejraději mám svobodné dovolené. Myslím, že ten přívlastek je na místě, protože rád jezdím vlastním autem do země, která mě zajímá, a zbytek nechám osudu. Většinou si s přítelkyní hned za hranicemi koupíme michelinovského průvodce. Pamětihodnosti a krásná místa kombinujeme s restauracemi a hotely doporučenými tímto průvodcem. Nikdy dopředu nevíme, kde skončíme, ale zatím to vždycky stálo za to.

Podle čeho volíte destinace, kam se vydáváte?

Podle atmosféry a suverenity místa. Snažíme se jezdit po lokacích, kde je patrné, že prim hrají domácí a ne turisté. Zapadlá sicilská městečka jako je Ragusa, okolí Salerna či Julské Alpy jsou toho typickým případem. Žádné přírodní solárium pro masy, ale místo hrdé na svoje kořeny.

Úrodná oblast Champagne

Úrodná oblast Champagne

FOTO: Archiv Libora Boučka

Vracíte se na nějaké místo pravidelně?

Poslední dva roky jsme se vždycky vraceli do Taorminy, což je nádherné sicilské město, které má vše, co si romantik může přát. A také Bovec, město mezi alpskými vrcholky s fenomenální řekou Soča a nedotknutou přírodou.

Znelíbila se Vám naopak nějaká země natolik, že už byste ji nechtěl navštívit?

Takhle kategorický nemůžu být, ale otevřeně přiznávám, že Francouzská riviéra v sezóně je spíš sebevražda než odpočinek. Obzvlášť nekonečné kolony do nejpřecpanějšího Saint Tropez dokáží člověka otrávit.

Vyrážíte na vlastní pěst nebo si necháváte zájezd naplánovat cestovní kanceláří?

Vždy na vlastní pěst, jednou jsem zkusil cestovku a masový zájezd a nikdy víc. Ale jsou cestovky, které dělají vynikající individuální dovolené, takže je zcela nezavrhuji.

Jste typ, který si napřed všechno nastuduje nebo se klidně vydáte do ciziny na blind?

Když jedeme v srpnu, ležím od ledna v autoatlase a cestu si představuji, nakonec to ale stejně skončí jinak. Je to jako v mé profesi, nejlepší improvizace je ta, která stojí na připravených základech.

A vozíte si s sebou rád tematickou knížku?

Ani moc ne, i když do Itálie si vždycky vezu na DVD Talentovaného pana Ripleyho a snažím se užít si Itálii jako nebohý Dickie Greenleaf.

Ochutnáváte místní speciality? Kde a co Vás nejvíce zaujalo?

Tak to je asi hlavní důvod mého cestování. Mám dvě oblíbené kuchyně. Z oblasti Champagne, která je především poctivá a neuvěřitelně chutná. Sýr Chaource či rizoto s houbami nebo lanýži vařené v Blanc de Blancs jsou opravdu delikátní.

Na druhé straně miluji rozmanitost sicilské kuchyně, ve které se pere Afrika s Evropou, ale vždy se shodnou na čerstvých rybách.

Existuje místo, které jste ještě nenavštívil, ale bezpodmínečně jej chcete někdy vidět?

Velikonoční ostrovy a Fiji. Proč? Nemám jasný důvod, ale chtěl bych vyzkoušet, jaké to je na konci světa.

Snažíte se v cizí zemi poznávat kulturu a komunikovat s místními? Nechal jste se někdy třeba pozvat od někoho domů?

Tím, že vybíráme lokality neturistické, tak vždycky. Navíc se vždy snažím komunikovat tamější řečí, což v evropských podmínkách, až na Maďarsko a Finsko docela zvládám. Myslím, že lokalitu z velké části tvoří obyvatelé, a proto je pro dobré poznání naprosto nezbytné komunikovat s místními. Občas je to psina.

Zajímá Vás příroda nebo se raději vydáte do města?

Obojí tak nastejno.

Cestujete za svými koníčky?

Snažím se hrát někde někdy golf, ale spíš jezdím za gastronomií, kterou považuji za svůj koníček v aktivní i pasivní podobě.

Rád se vydá na golfové hřiště.

Rád se vydá na golfová hřiště.

FOTO: Korzo

Co byste při návštěvě evropské metropole nikdy nevynechal? Obrazárnu, bar, golf, park...?

Místní kavárnu v centru města, ale stranou od hlavních turistických tepen. Vejít dovnitř, dát si kávu a zhluboka se nadechnout. Ideální je třeba Café Hawelka ve Vídni.

S kým cestujete?

S přítelkyní, která veškeré mé cestovatelské úchylky s úsměvem sdílí.

Jaké místo byste čtenářům určitě doporučil?

Champagne, jednoznačně. Kdokoli má rád šumivé víno, musí se alespoň jednou vydat směrem k Epernay a k Remeši, aby pochopil, že šampaňské je radost. V této oblasti najdete přes dva tisíce domů. Když některý navštívíte, rádi se potom vracíte zpátky.

Je třeba, aby šampaňské víno v českých poměrech přestalo být vnímáno na jedné straně jako obyčejný sekt a na straně druhé jako předražená tekutina.

Co je na Champagne zvláštního?

Nesmírně úžasná krajina a hlavně obyvatelé, kteří se zemědělskou poctivostí dělají nejlepší víno na světě a dokáží o něm mluvit s poetikou a erudicí, kterou jim moravští vinaři mohou jen závidět.

Za vínem společně s Liborem Boučkem

Libor Bouček doporučuje Champagne především kvůli lahodnému vínu a pohostinnosti kraje.Vhodný čas podniknout výlet za objevováním vína je na podzim, kdy má většina vinařství těsně po sklizni. V té době se v zemích, kde má pěstování vína tradici, konají navíc svátky vína, vinné festivaly nebo také oslavy vinobraní. Konzumace vína bývá spojena s lokálním folklórem – předváděním historických řemesel či pojídání místních lahůdek.

Ve Francii se vinné svátky konají většinou o víkendech hned na začátku září, ale narazíte na ně ještě zhruba do druhé třetiny měsíce. Známý svátek vína se koná čtvrtý listopadový víkend v burgundském Chablis.

Právo/Petr Horký