Hlavní obsah

V Praze připravují reprízu první pražské defenestrace

– Praha
Novinky, Lucie Poštolková

V pátek 31. července se v Praze zopakuje historická událost z roku 1419 známá jako První pražská defenestrace. Napínavá podívaná bude probíhat od 17 hodin na Karlově náměstí, kde vyroste dobové tržiště s občerstvením. Nebudou chybět potulní kejklíři a středověká hudba.

Foto: Profimedia.cz

Karlovo náměstí v Praze

Článek

Městská část Praha 2 připravila na páteční odpoledne reprízu První pražské defenestrace. Už to bude přesně 590 let poté, co rozvášněný dav vedený Janem Želivským vyhodil konšele z oken Novoměstské radnice.

„Rekonstrukce První pražské defenestrace je především příležitostí jak strávit příjemný podvečer v duchu historických slavností a případně si i prohlédnout budovu Novoměstské radnice,“ říká Jitka Slavíková, vedoucí odboru kanceláře starostky a vnějších vztahů.

Na bývalém Dobytčím trhu vyroste před budovou Novoměstské radnice historické tržiště s dobovým občerstvením. Návštěvníci mohou ochutnat čerstvý chléb z pojízdné pece, vyrobené přesně podle Richentalovy kroniky z 15. století.

Občerstvení nabídne i středověká krčma, kde bude k dostání pivo, medovina, perníky a další  lahůdky chutnající našim předkům i současníkům. Jako na každém správném tržišti bude i tady hrát dobová kapela. Pro dětské diváky připravují potulní kejklíři loutkové představení, které První pražskou defenestraci zpracovává veselou formou.

Program
17:00Dobová hudba
17:30Jan Želivský
17:45Defenestrace, loutkové představení
18:45Defenestrace, loutkové představení
19:00Průvod zastánců přijímání podobojí vedený Janem Želivským
19:30Rekonstrukce První pražské defenestrace, kaskadérské skoky z oken radnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám