Hlavní obsah

Nový bleší trh na Náměstí Míru má oživit pražský kolorit

Praha

Nový pražský bleší trh ožije v sobotu 25. července na Náměstí Míru. Lidé zde mohou nejen nakupovat, prodávat, ale i pobavit se. Pořadatelé hledali inspiraci ve velkých evropských městech jako je Paříž, Brusel nebo Berlín, kde jsou stánky s veteší typickou víkendovou činností.

Foto: Barbora Vaníčková, Právo

Na Náměstí Míru se v sobotu rozroste bleší trh.

Článek

"Naším cílem je přimět Pražany k tomu, aby si jen tak z legrace vzali metr plochy a šli prodat svůj sklep, věci, na které nesáhli desítky let a které považují za zajímavé," řekl za pořadatele trhu Pavel Šik. Podle něj by lidi měla přivábit na náměstí zejména atmosféra. Podobně jako v jiných západních metropolích si tak budou moci zpestřit víkendovou procházku, uvedl.

Foto: Barbora Vaníčková, Právo

Pohled na prostranství na Náměstí Míru

Zájemci o prodejní místo se mohou přihlásit prostřednictvím internetových stránek www.prazsketrhy.cz. Podle Šika je dosud registrováno asi 25 soukromých prodejců. Kapacita plochy je zhruba dvojnásobná a nabídnout své zboží mohou i profesionální obchodníci.

Za jeden den zaplatí za metr plochy privátní prodejci 150 korun, profesionální 220 korun. Všichni musí vyplnit formulář, v němž se zavazují dodržovat podmínky prodeje. Obchodovat mohou také děti do 15 let v doprovodu rodičů.

Podle pořadatelů by se na pultech mělo objevit zejména drobné zboží z domácností. "Hlásí se lidé, kteří chtějí prodávat dětské hračky, retro oblečení, lampy nebo starožitnosti," uvedl Šik. Upozornil, že k prodeji se nesmí nabízet věci, které jsou na seznamu zakázaných předmětů. Týká se to mimo jiné zbraní, velkých elektrických spotřebičů, erotických pomůcek či kosmetiky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zcela nový most postavili stavbaři ve Studénce za sedm měsíců.

Šik připustil, že reakce na uspořádání bleších trhů v Praze jsou smíšené. "Ne všichni jsou nadšení. Je dost lidí, kteří si tam tržiště nepřejí. Je ale také hodně nadšenců, které tento nápad potěšil," uvedl. Podle něj mají někteří obyvatelé obavy z kapsářů, překupníků a podvodníků. Pořadatelé se však domnívají, že tak malý prostor je pro kriminální živly nezajímavý.

Dosud mohli Pražané nabízet veteš na tržišti ve Vysočanech. Mimo použitého zboží se tam ovšem prodává i nové. Podobným praktikám chtějí organizátoři nových trhů zamezit. Projekt schválilo vedení městské části Praha 2. Prodejní akce by se měly konat každou čtvrtou sobotu v měsíci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám