Hlavní obsah

Tábořiště u Ohře praskají o víkendech ve švech

Právo, Rudolf Voleman

Tisíce vodáků z celého Česka upírá kvůli ostatním povodněmi poškozeným korytům řek v republice svoje oči k Ohři, které se řádění přírodních živlů dosud nedotklo. Jenže Ohře není nafukovací a její vodácké zázemí není na takové návaly připravené.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kempy a tábořiště na řece Ohři praskají o víkendech ve švech.

Článek

Vodáci odjíždějí mnohdy zklamaní, protože pohodové prázdniny na vodě se jim změnily v prachobyčejné celodenní hledání místa k postavení stanu.

„O víkendech přijíždí obrovské množství vodáků, takže musíme i několik desítek z nich odmítnout,“ uvedl správce tábořiště v Klubu vodáků v Karlových Varech. „Je třeba si místa dopředu rezervovat, a to hlavně o víkendech,“ dodal s tím, že do tábořiště se vejde zhruba padesát vodáků a dalších 46 do ubytovny.

Přijíždí také lidé ze zahraničí

„Letos jezdí Ohři opravdu lidé z celé republiky. Měli jsme tady lidi z Varnsdorfu, ale také Slováky,“ popisoval. „Jinde není kvůli povodním možné řeky sjíždět, tak jedou Ohři,“ poznamenal. „Také se nikomu nelíbí, že plavbu po horní Vltavě je třeba hlásit dopředu,“ dodal.

Přetlak byl v pondělí v loketském tábořišti. „Celé tábořiště mají rezervované cestovní kanceláře,“ uvedl na břehu Ohře pod loketským hradem zkušený vodák z Chomutova, kterému kamarádi říkají Dědek. „Nabídli nám tady jen pár míst vedle kiosku, ale jsou podmáčená vodou. To raději poplujeme dál,“ dodal.

Podle provozovatele loketského tábořiště Jaroslava Bartáka mladšího ale není situace tak hrozná, jak mezi sebou prezentují vodáci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vodáky by plzeňská radnice asi příliš nepotěšila. Jezdí se prostě na Berounku, nikoliv na Mži.

„Já jsem tuto sezónu odmítal vodáky pouze jeden pátek na začátku července. Jinak se vždycky místečko najde,“ uvedl. Plno podle vodáků bývá také v tábořišti v Dubině za Karlovými Vary.

„Přijeli jsme tam a téměř celé tábořiště bylo ohraničené výstražnou páskou, protože si jej nějaké party rezervovaly,“ popisoval Jaroslav Kočí z Chodova na Sokolovsku. „Ačkoliv bylo sedm hodin večer, museli jsme pokračovat dál až do Radošova, takže jsme dojeli za soumraku,“ dodal. „Tam zase jsou pouze suché záchody,“ krčil rameny nad vybavením kempů Kočí.

Na zázemí si stěžovala i Dědkova manželka, které kamarádi přezdívají Žába. „Hrůza a běs. V Královském Poříčí je na celý kemp jeden záchodek pro muže a jeden pro ženy, což je strašně málo,“ popisovala. „Taky nám chybějí hotová jídla. Všude nabízejí jen hranolky,“ posteskl si Dědek.

Potíže v Karlových Varech

Potíže s vodáky mají v Karlových Varech. „Když je tábořiště plné, postaví si stany na druhém břehu, kde to není povoleno,“ uvedl správce tábořiště v místním Klubu vodáků Jaroslav Sýkora.

„Všude se válí spousta odpadků a ani nechci domýšlet, kam chodí na záchod. Vrchol drzosti je, když pak přijdou, že se u nás chtějí alespoň osprchovat. Máme akorát tak dost vody pro naše zákazníky,“ poznamenal. „Dokonce jsem viděla, že si tam na druhém břehu dělají ohníčky. Řada z nich je opilá, že má o ně člověk strach,“ doplnila prodavačka občerstvení z vodáckého klubu Líba Svobodová.

Zlepšení se vodáci na Ohři jen tak nedočkají. „Zadal jsem odboru kultury přípravu projektu, na základě kterého bychom mohli požádat o peníze z Evropské unie na zlepšení současného stavu zejména tábořišť, ale i například zarostlých informačních cedulí,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). „První změny můžeme proto očekávat v horizontu dvou tří let,“ dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Související články

Vodáky na Vltavě brzdí registrace

Ačkoliv řeka Vltava v současné chvíli na rozdíl od jiných českých toků s nedostatkem vody bojovat nemusí, vodáky tu na jejím horním toku brzdí v úseku od...

Výběr článků

Načítám