Hlavní obsah

Beskydy lákají na zábavní atrakce i adrenalinová dobrodružství

Právo, Martina Žáčková

Beskydy, pohoří ležící ve východní části Moravy u hranic s Polskem a Slovenskem, je díky své malebnosti a členitosti oblíbeným cílem turistů. Tomu, kdo rád tráví volný čas aktivně a v pohybu, se ale nabízí i spousta dalších příležitostí. V posledních letech se zde s různými atrakcemi doslova roztrhl pytel.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z Pusteven, odkud se můžete spustit dolů na kole i koloběžce.

Článek

Pokud máte rádi na kolech divočejší jízdu, než je ta po klasickém zpevněném terénu, vydejte se do Velkých Karlovic na Vsetínsku nebo Morávky na Frýdecko Místecku. Místní lyžařské areály se v létě mění v Bikeparky.

Nahoru vás vyveze vlek (kotvu jednoduše zaháknete za řidítka kola), jízdu střemhlav dolů můžete proložit skoky přes umělé můstky. V létě bývá otevřeno denně, jednorázová jízdenka vyjde na Morávce na 25 korun, půldenní na 200.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Z lanovky na Pustevny jaskou Beskydy jako na dlani

Ve Velkých Karlovicích vedle toho mají také například nové lanové centrum. K dispozici jsou dvě desítky překážek různé náročnosti. Zalezou si začátečníci i pokročilí, samozřejmostí je odborný dohled s jištěním.

Nabízí se také bobování v tamním skiareálu na bobové dráze

Lanová centra najdete například ještě v Rožnově pod Radhoštěm, Ostravici, Trojanovicích nebo Mostech u Jablunkova. Návštěvu Mostů lze spojit s bobováním v tamním skiareálu na bobové dráze, která je první nadzemní v republice.

Je dlouhá téměř kilometr a soutěživé typy jistě uvítají elektronickou časomíru, díky níž si porovnají své výkony s ostatními. Děti do 6 let mají svezení zdarma, ostatní jednorázově 55 korun, při větším počtu zakoupených jízd vyjde jedna na 39 korun.

Skály u rekreační přehrady Bystřička potěší příznivce lezectví. Nejsou zatím příliš známé, v poslední době ale získávají na oblibě, zejména Svatovítská skála, která je deset metrů vysoká a zakončená pět metrů velkou skalní jehlou.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Lanové centrum ve Velkých Karlovicích si mohou vyzkoušet dospělí i děti

Horolezectví, koně, aquapark i čtyřkolky

Oblíbené jsou i Čertovy skály v Lidečku, vysoké místy až 25 metrů. Kuriozitou je cvičná lezecká stěna v Albrechticích – můžete si tady vylézt na starý mostní pilíř. Milovníci silných motorů si zařádí ve Štramberku. Ve zdejším přírodním terénním areálu s půjčovnou čtyřkolek si každý podle svých schopností zvolí okruh různé náročnosti.

Za 5 minut se platí 50 korun, speciální čtyřkolku tady mají i pro děti od tří let. Pokud se chcete zchladit v horkém dni a hledáte něco víc než jen „obyčejné“ koupaliště, navštivte populární aquapark ve Valašském Meziříčí.

Návštěvníkům nabízí svezení na 92 metrů dlouhém tobogánu, solnou vířivku, houpací bazének, chrlič vody v podobě námořní plachetnice nebo mokrý bar. Základní hodinové vstupné činí 110 korun, děti do 3 let mají vstup zdarma.

Oblíbený je také například komplex aquaparků Olešná ve Frýdku-Místku. Spojit chvíli odpočinku s poznáváním krajiny můžete na některé z lanovek. K nejoblíbenějším patří lanovka z Trojanovic do výletního místa Pustevny, ležícího na úpatí vrcholu Radhošť.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pohodlně překonáte převýšení téměř půl kilometru a při dobrém počasí budete mít rozhled desítky kilometrů daleko. Beskydy také nabízejí spoustu příležitostí k vyjížďkám na koních. Nachází se zde řádově desítky jízdáren, které nabízejí zapůjčení koně i vyjížďky a výcvik s instruktorem. Neporušená příroda Beskyd k tomuto typu relaxace přímo vybízí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám