Hlavní obsah

Vstup do Krkonošského parku omezen kvůli sběračům borůvek

Vrchlabí (Trutnovsko)

Od pondělí 20. července omezí Správa Krkonošského národního parku vstup do některých částí Krkonoš kvůli ochraně některých oblastí před nájezdy sběračů borůvek. Nařízení, které bude platit do poloviny října, neomezí ukázněné turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po turistických trasách či cyklostezkách.

Článek

Správa parku nařízení vydala již podeváté. Důvodem je ochrana porostů borůvek a také lokalit, ve kterých rostou zvláště chráněné druhy rostlin. Zákaz vstupu také přinese více klidu pro zvířata v době říje. Nájezdy na krkonošské borůvky pořádají hlavně polští a ukrajinští sběrači. Podle mluvčího správy parku se zaměřují na plochy borůvek zejména v blízkosti přechodů cest přes státní hranici. "Česká veřejnost si na toto omezení zvykla a většinou jej respektuje," řekl mluvčí správy parku Radek Drahný.

Za porušení zákazu hrozí pokuta až 10 000 korun. Omezení vstupu se týká pohybu volným terénem ve všech třech zónách parku. Drahný připomněl, že v nejpřísněji chráněné první a druhé zóně parku je vstup mimo cesty zakázán celý rok. "Současné nařízení se tedy týká hlavně malé části třetí zóny parku, kde je volný pohyb normálně povolen," řekl Drahný.

 Zákaz platí v okolí Sněžky, Obřího dolu, Pomezní boudy

Zákaz vstupu se týká například okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramene Labe, okolí Sněžky, Obřího dolu, Pomezního hřebene nad Dolní Malou Úpou a dalších oblastí. V terénu budou omezení oznamovat informační tabule s textem i v polském a německém jazyce. Letos vydané nařízení má pětiletou platnost. V období 20. července až 15. října tak bude pohyb v Krkonoších omezen až do roku 2013.

Sběrači borůvky většinou sbírají pro další prodej. Podle odhadů může být v Krkonoších sbíráno na 200 000 litrů borůvek ročně. Na trhu má takové množství hodnotu několika miliónů korun. Vysbírané plochy mnohdy připomínají měsíční krajinu. Speciálními širokými hřebeny sběrači vysbírají borůvky natolik, že chybí i jako potrava živočichům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám