Hlavní obsah

Na kole za krásami Orlického a Jesenického podhůří

Právo, Miloslav Vítek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří mají rádi jízdu na kole a nepohrdnou krásami českého kraje, je zde cyklotrasa Orlickým a Jesenickým podhůřím. Cesta začíná v Litomyšli.

Článek

První zmínky o městě pocházejí už z 11. století, kdy tu podle některých pramenů založil kníže Břetislav II. kostel (podle jiných zdrojů zde vznikl benediktinský řádový dům). Za vidění zde stojí především zámek, který nechal v roce 1567 postavit pán litomyšlského panství Vratislav z Pernštejna.

V historii města se stejně tak proslavily zdejší požáry, kvůli nimž se začalo říkat „Hoří jako Litomyšl“, ale i akademie, na kterou nastoupil jako zázračné dítě zdejší rodák Bedřich Smetana. Cyklisté se však raději vydají směrem na Svitavy po dálkové cyklotrase, vedoucí z Hradce Králové až do Břeclavi.

Trasa směřuje na Janov, Gajer, ale nezapomeňte na křižovatce před Opatovcem odbočit doleva. Jestli jste nezabloudili, poznáte podle toho, že křížíte železniční trať a minete hráz rybníka Vidlák.

Přes další vesnici Opatov se dostanete do Lanškrouna, kde stojí za návštěvu zámek z třináctého století, přebudovaný z augustiniánského kláštera, stejně jako radnice ze šestnáctého století. Milovníci tekutého chmele jistě sesednou, aby ocenili tradiční Krčmu z druhé poloviny 18. století. Mimochodem každoročně se ve zdejší vesnici koná přehlídka dechových orchestrů, které hrají od podlahy.

Dále budeme pokračovat směrem na Štíty, přes Horní a Dolní Heřmanice, Výprachtice až na Bystřec, zatímco okolní krajina se povážlivě vlní a stává kopcovitou.

Za necelé dva kilometry dojedeme do Jablonného nad Orlicí, kde nás přivítá nejen barokní kostel sv. Bartoloměje, ale ve středu města i malebně zrekonstruované domy z 18. století.

Pak nás čeká frekventovaná silnice na Žamberk, jen po kilometru musíme odbočit na cyklotrasu do Nekoře a k vodní nádrži Pastviny, která je známým rekreačním střediskem. Klášterec nad Orlicí získal své jméno díky klášteru cyriaků, který byl založen roku 1260.

V okolních lesích můžete ale hledat stopy i po zbojníku Ledříčkovi, jenž byl takovým českým Jánošíkem, co obíral bohaté a sponzoroval chudé. Kdo zná knihy Aloise Jiráska, určitě bude vědět, že zde působil i lidumilný farář František Chaloupka, hrdina románu Stromy.

Další zastávkou je Žamberk, který tvoří vstupní bránu do Orlických hor. V zámeckém parku najdete i hvězdárnu, kterou nechal roku 1884 zřídit John Parish.

Foto: Foto archív , Právo

v Žamberku můžete navštívit Tyršovu rozhlednu na vrchu Rozálka

Dánský astronom Theodor Brossen zde objevil pět nových komet. Vaší pozornosti by neměl uniknout starý židovský hřbitov či skutečnost, že město je rodištěm Prokopa Diviše, slavného vynálezce bleskosvodu.

Hned za Žamberkem vás čeká asi desetikilometrový výšlap po Českomoravské cyklotrase, která vede přes České Libchavy, Olešnou, Mostek a Choceň.

Tam naleznete zámek ze 16. století, přestavěný v anglickém stylu, stejně jako známé železniční nádraží, které se stalo důležitým dopravním uzlem na trati do Olomouce.

Další trasa vede cyklisty do Kosořína, dále přes Zálší, Vračovice, Chotěšiny, Dolní Sloupice a Kornice, odkud se vrátíte zpátky do Litomyšle. V pedálech našlapete celkem 130 kilometrů. Výšlap je to středně náročný, ale protože vede po silnicích, je vhodný pro všechny druhy kol.

TRASA:LITOMYŠL–OPATOV –KLÁŠTEREC NAD ORLICÍ –ŽAMBERK–CHOCEŇ –LITOMYŠL
Náročnost:Těžká
Délka:130 km

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám