Hlavní obsah

Tipy na výlety v Turnově a jeho okolí

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebná krajina Českého ráje má několik dominant, středisek, která se pyšně nazývají vstupní branou regionu. Na řece Jizeře, v těsném sousedství pískovcových skalních měst, leží město Turnov, nazývané srdcem Českého ráje. Je ideálním východiskem pro výlety do okolní unikátní krajiny, turistovi má však co nabídnout i návštěva samotného města.

Foto: Foto archív , Právo

Prohlídka zámku Hrubý Rohozec, který byste při toulkách Turnovskem neměli vynechat, zahrnuje i návštěvu kaple Nejsvětější Trojice.

Článek

"Turnov byl založen roku 1250. Za staletí své existence se tu dochovala řada památek. Návštěvníkům města se snažíme přiblížit zdejší pamětihodnosti prostřednictvím tematických procházkových okruhů. Například každé pondělí v červenci a srpnu se konají prohlídky turnovských kostelů: chrámu Narození Panny Marie a kostelů sv. Mikuláše a sv. Františka z Assisi,“ upozorňuje Veronika Mireková, pracovnice odboru cestovního ruchu zdejší radnice.

Foto: Foto archív, Foto Město Turnov, odbor cestovního ruchu, Právo

Asi 5 km severozápadně od Turnova najdeme zámek Malá Skála, k němuž patří tato kaple (vlevo) Na náměstí Českého ráje v Turnově stojí historická kašna s mariánským sloupem z roku 1842 (vpravo)

Průvodce v historickém kostýmu provede zájemce magickými a tajemnými místy, seznámí je s historií Turnova a poodhalí tajemství zpracování českých granátů. Prohlídka trvá zhruba hodinu až hodinu a půl a již ta první ukázala, že o tuto službu bude zájem.

„Za zlatý věk turnovského kamenářství je považováno 18. století, kdy byly řemeslníky zpracovávány také proslulé české granáty. Se zvyšujícím se zájmem o šperkařské výrobky vzrůstal i zájem o tento obor. Proto byla v roce 1884 založena Odborná škola pro zpracování kovů a kamenů, nynější Střední uměleckoprůmyslová škola,“ doplňuje V. Mireková.

Foto: Foto Město Turnov, odbor cestovního ruchu, Právo

Ukázky broušení drahých kamenů v galerii U zlatého beránka, která se nachází v 1. patře budovy Regionálního turistického informačního centra.

Židovská synagoga

V loňském roce přibyla Turnovu další památka – nově zrekonstruovaná židovská synagoga z roku 1719. Jako jedna z mála synagog v severních Čechách přečkala nacistickou okupaci i čtyřicet let komunistického režimu.

V průběhu oprav byla zrestaurována barevná výmalba stropu v maurském stylu z přelomu 19. a 20. století. Podle dobových fotografií byly vyrobeny kovové svícny, lustry, kovaná mříž na ženské galerii a vstupní brána.

Židovská synagoga je přístupná od dubna do října, pravidelně se zde konají výstavy, besedy a koncerty. „Zpřístupněna je v rámci již zmiňovaných nočních prohlídek, kdy k tajemné atmosféře přispívá i osvětlení svíčkami, ale také každé úterý v rámci komentovaných prohlídek bývalé židovské čtvrti,“ připomíná Mireková.

V centru města zve k návštěvě Muzeum Českého ráje se sbírkami z oborů archeologie, mineralogie, kamenářství a výroby šperků. Pomyslnou třešničku na dortu tvoří panoramatický obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou od Mikoláše Alše. Obraz má rozměry 8,5 krát 10 metrů a patří k největším obrazům střední Evropy.

Foto: Foto Město Turnov, odbor cestovního ruchu, Právo

Noční prohlídky města s průvodcem v historickém kostýmu měly svou premiéru večer 1. července.

Stejně jako ke zdejšímu regionu patří šperkařství, je s ním spjato i sklářství. „Turnov se může pochlubit i sklářskou minulostí. Jsme proto rádi, že se nám podařilo vytvořit další turistickou atrakci, a to ukázky ruční výroby skleněných a křišťálových lustrů, které se dnes věnuje firma Bohemian Chandeliers JW Glass na Vesecku. Exkurze tu jsou možné každé úterý od 9 do 12 hodin,“ dodává Veronika Mireková.

Přímo v Turnově nebo v jeho těsné blízkosti leží několik šlechtických sídel. Nikomu by neměla uniknout návštěva zámku Hrubý Rohozec, který se tyčí na skalnatém ostrohu nad Jizerou.

PRÁZDNINOVÁ NABÍDKA V TURNOVĚ

Prohlídky turnovských kostelů: každé pondělí ve 14 hodin od Informačního centra. Cena 45 Kč

Broušení drahých kamenů – ukázka tradičního řemesla, Regionální turistické informační centrum, 1. patro, pondělí 10–14 a čtvrtek 10–16 hodin. Vstup zdarma

Židovská čtvrť: prohlídka turnovské synagogy a hřbitova, procházka židovskou čtvrtí. Sraz každé úterý v 10 a 14 hodin v synagoze v Krajířově ulici. Cena 30 Kč

Ruční výroba skleněných a křišťálových lustrů, Bohemian Chandeliers JW Glass Vesecko, každé úterý 9–12 hodin Vstup zdarma

Kostel sv. Jana Křtitele: prohlídka kostela v Nudvojovicích, neděle 9–12 hodin Vstup zdarma

REGIONÁLNÍ TURISTICKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM

náměstí Českého ráje 26

telefon: 481 366 255

webové stránky:

www.turnov.cz

www.cesky-raj.info

ČESKÝM RÁJEM NA KOLE

Již tradičně mohou turisté v letních měsících využít turistické autobusy, které křižují Českým rájem a spojují nejzajímavější místa. V autobusech je možná i přeprava jízdních kol.

Jízdní řády autobusů, včetně otevírací doby památek a přehledu kulturních a sportovních akcí, najdete v Turistických novinách Český ráj v infocentrech regionu.

V interiéru jsou nově zpřístupněny místnosti a obytné pokoje příslušníků hraběcího rodu Des Fours-Walderode v podobě známé z historických fotografií. Prohlídka zahrnuje také návštěvu kaple Nejsvětější Trojice s předkaplím a sakristií. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám