Hlavní obsah

Kateřina Neumannová: Dovolená snů je pro mne na ostrově Mauricius

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kateřina Neumannová si letošní dovolenou pečlivě naplánovala. Jejím cílem je Itálie, kam se chystá s přítelem, dcerkou Lucií i chůvou. Ráda by zvládla nějaký trek, vyznává totiž aktivní dovolenou. Z exotických dovolených nedá dopustit na ostrov Mauricius, jejž navštívila v roce 2001 a chce se tam určitě ještě jednou podívat.

Článek

Katko, jak si představujete ideální dovolenou?

Moje představa se vyvíjí od toho, jaký život zrovna žiju. Když jsem hodně sportovala, moje dovolená spočívala v nicnedělání u moře, ani jsem skoro neopouštěla hotelový rezort, protože jsem toho opravdu měla dost. Nyní mě lákají aktivní dovolené, jako je chození po horách, cyklistika. V zimě samozřejmě lyžování, ale trochu jiné, než jsem doposud znala.

Zrovna teď doufám, že se mi jedna aktivní dovolená vyvede. Budu na přelomu července a srpna v Itálii, v Trentinu. Budu objíždět Lago di Garda, Lago di Legro, Val di Sole. Navíc už také začala Lucka jezdit na trekovém kole, proto se těším, že si do Itálie vezmeme kola a okolo jezer budeme jezdit spolu. Mělo by to pro ni být bezpečné a ne zas tak náročné, terén nebude tak kopcovitý.

Prozraďte mi, zda často cestujete s dcerkou? Znám totiž cestování s malým dítětem, proto by mě také zajímalo, jestli cestujete autem, nebo jiným dopravním prostředkem?

Většinou cestuji autem. Lucku si s sebou beru velmi často, i když ne vždy to jde. Často s námi jezdí chůva, díky ní si můžeme s partnerem dovolit nějaké to večerní posezení, nebo si jdeme zahrát golf. Jinak se ale snažíme být maximálně s ní, neboť během roku je hodně práce a trošku ji zanedbávám.

Kterou zemi máte nejraději? Když tedy vynecháme ty státy, jež jste navštívila během sportovní kariéry a nedají se tedy moc zařadit mezi dovolenkové... Jaká destinace vás nadchla tak, že byste se tam ráda vrátila.

Musím se znovu vrátit k Itálii a Trentinu, protože to pro mě splňuje rozumný dosah z Prahy, je to pár hodin jízdy autem a relativně málo kilometrů. Navíc to obsahuje vše, co mám ráda, včetně jídla a vína. 

Máte nějaké oblíbené exotické místo? Myslím takové, které jste již navštívila nebo je vaším tajným přáním se tam podívat.

Zase jsem toho exotického mnoho neprocestovala. Ale kde jsem jednou byla a ráda bych se tam vrátila, to je Mauricius. Úžasné místo s teplou vodou, palmami, bílým pískem, palmami. Byli jsme tam s partnerem, když jsme se seznámili, což už je hodně let zpátky, a rádi bychom se tam ještě jednou v dohledné době podívali. I když se jedná o trošku náročnější dovolenou po všech stránkách.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Katka je vyznavačkou aktivní dovolené.

Vezmete si s sebou vaši holčičku?

Lucinku bychom vzali s sebou, takové místo si nemůže nechat ujít. Jak říkám, takto si představuji snovou dovolenou. Jenže jsme tam byli v roce 2001, a to už je pár let.

Vzpomínáte si na mauricijskou stravu, případně nějaké speciality?

Jídlo je tam skvělé, nabízejí úžasné čerstvé ryby. I když nejsem klasický milovník ryb, že bych je musela jíst každý den. Ovšem na Mauriciu nejde je nejíst, jsou úplně jiné, než známe.

Roste tam ovoce, které jste ještě nikdy neochutnala či je vůbec neznáte?

Nevzpomínám si, že by tam rostlo něco extra. Jak říkám, chutnaly mi nejvíce chobotničky a rybičky.

Vyznáváte také poznávací, či někým organizované zájezdy?

Raději si vše organizuji sama, nejsem úplně proti řízeným zájezdům, někdy si při plánování také nechám poradit.

Co se týče krás České republiky, na jaké místo u nás nedáte dopustit?

Nyní trávím většinu času v Praze, ale stejně se v každé volné chvilce nejraději vracím na Šumavu. 

A nemohla byste mi doporučit nějaká pěkná místa? Shodou okolností plánuji dovolenou pod stanem na Šumavě...

...pěšky?

Doporučím vám krásný kemp u řeky Vydry, jeďte na Antýgl. Na horská kola jsou výborné Knížecí pláně. Celá oblast okolo Vimperka je nádherná.

Kam byste vzala cizince, který poprvé navštíví Česko? 

Samozřejmě bychom začali v Praze, pak s ním zajela někam do přírody, vzala bych ho na Šumavu. Jo, a nesmím zapomenout na Český Krumlov. Teď jsme tam byli s Luckou v divadle s otočným hledištěm. A určitě bych jej vzala na Moravu do nějakého vinného sklípku.

Kateřina Neumannová z exotiky doporučuje ostrov Mauricius
Mauricius je zelený ostrov uprostřed Indického oceánu. Není zde žádná masová turistika a žádné znečištění přírody. Průzračná voda oceánu omývá pobřežní laguny, lemované zlatými plážemi s jemným pískem a kokosovými palmami.
K cestě je třeba cestovní pas platný ještě nejméně šest měsíců po datu předpokládaného odjezdu ze země. V roce 2004 byla jednostranně zrušena vízová povinnost pro české občany při turistických cestách na Mauritius.FOTO: Profimedia

Tipy Katky Neumannové na aktivní dovolenou

Trentino

V Trentinu je možné během chvilky přejít ze středomořského klimatu do drsnějšího alpského, vyměnit sklenku vína za adrenalinovou kratochvíli typu canyoning.

Stejně tak je zde ideální místo pro odpočinek nebo užívání si bohatého kulturního a společenského života. Proto je Trentino jednou z nejoblíbenějších italských turistických destinací.

Lago di Garda

Jezero Lago di Garda je chráněno ze severu před vpády studeného vzduchu vysokými horami, a tak k němu proniká teplý vzduch. Díky tomu Lago di Garda vytváří ideální podmínky pro surfování a v okolí jezera rostou typicky středomořské rostliny, jako jsou cypřiše, oleandry, olivovníky, cedry a dokonce i palmy.

Milovníky cyklistiky nadchne nová cyklostezka, díky níž odhalí krásy horských štítů, rovin podél vinohradů, světoznámé jablečné sady i středověké hrady.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Jezero Lago di Garda

Val di Sole

Val di Sole neboli Slunečné údolí nabízí panoramata skalních útvarů, poklidné husté lesy a prohřáté alpské pastviny s bezpočtem voňavých bylin.

Nacházejí se tu horské stezky pro náročné i klidnější výletníky, zpěněný tok raftingové řeky Noce, zaledněný vrchol Presenna nad sedlem Passo Tonale s letním lyžováním.

Foto: Profimedia.cz

Hrad ve Val di Sole

Monte Cadria

Monte Cadria je nejvyšší vrchol pohoří Gardské hory, který se nalézá severozápadně od největšího italského jezera Lago di Garda. Nejvyšší pásmo masivu se vypíná nad dolinou Val dei Molini s neuvěřitelným převýšením 1 400 metrů. Lago di Garda převyšuje o více než 2 100 metrů.

Celá skupina Cadria je charakterizována rozlehlými travnatými pásy, ve vrcholových partiích je zpestřena vyčnívajícími vápencovými skalami. Výstup na vrchol Monte Cadria je snadnou záležitostí, na jaře doprovázenou příjemným podnebím a místy ležícím sněhem. V létě jsou zde tropická vedra.

Foto: Profimedia.cz

Na vrcholcích pohoří Garda se i v létě nacházejí zbytky sněhu.

Šumava

V Povydří na Šumavě se nachází kemp Antýgl. Situován je třicet kilometrů od Sušice směrem na Modravu. Kemp je východiskem turistických a cykloturistických tras.

Naučná stezka Povydří začíná v bezprostřední blízkosti autokempu. Další značené turistické stezky vedou ke Vchynicko-tetovskému plavebnímu kanálu, k nově opravenému hradlovému mostu nebo na Čeňkovu Pilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám