Hlavní obsah

Desetina kontrolovaných turistických cílů v Česku neprošla kontrolou

– Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) letos zjistila závady u zhruba desetiny kontrolovaných hradů, zámků, muzeí a galerií. Nejčastěji zjištěným prohřeškem bylo nesprávné informování návštěvníků o cenové nabídce, sdělila mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Stánek s dřevěnými meči a erby v podhradí. Ilustrační fotografie

Článek

Inspektoři od dubna do června zkontrolovali 66 objektů po celé České republice. Zaměřili se například na účtování poskytovaných služeb a doplňkového sortimentu, informování o ceně či na diskriminaci spotřebitele. 

"Nedostatky byly zjištěny v osmi provozovnách. Nejčastějším prohřeškem bylo porušení povinnosti informovat spotřebitele o ceně v souladu s cenovými předpisy," uvedla Juhaňáková.

Kraje a počty objektů, kde byly zjištěny závady
1Pardubický kraj
1Královéhradecký kraj
1Liberecký kraj
3Moravskoslezský kraj
2Praha a Středočeský kraj

ČOI na místě rozdala pokuty v celkového hodnotě 3 000 korun a ve čtyřech případech zahájí správní řízení. Inspekce zároveň zakázala prodej 108 kusů 16 druhů zboží v celkové hodnotě 4 420 korun. "Kontroly pokračují i v hlavní rekreační sezoně," podotkla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

"Nemůžeme zveřejňovat, jakýkoli subjekt, který dostal pokutu. Postupujeme tak v souladu se zákonem," vysvětlila tisková mluvčí Juhaňáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám