Hlavní obsah

Tipy na krátké víkendové výlety

Právo, Olina Táborská

Co s načatým létem? Pokud máte pár volných dní nebo celý víkend, existuje několik zaručených výletů, které nejsou tolik drahé a časově náročné. V České republice existují stovky zajímavých míst, kde lze strávit pár dní v podobě poznávacích nebo relaxačních pobytů. Nabízíme vám několik tipů na výlety po krásách České republiky.

Foto: Olina Táborská, Právo

Děti odjely, užijme si to

Článek

Při prodlouženém víkendu, který chceme strávit v Praze, se nemusíme pohybovat jen v místech, kde je mnoho turistů. Stačí popojet z centra městskou dopravou na Smíchov a strávíme pěkný půlden v místech, kde se líbilo i Wolfgangu Amadeovi Mozartovi. Letní sídlo jeho hostitelů, manželů Duškových, je dnes muzeem.

V bývalém obytném patře vily, kde W. A. Mozart během svého druhého pobytu v Praze dokončil operu Don Giovanni a napsal pro hostitelku Josefinu Duškovou árii Bella mia fiamma, addio, si prohlédneme zajímavou expozici.

Obsahuje množství cenných dokladů, notových záznamů, dobových tisků, rytin, obrazů, hudebních nástrojů a dalších dokumentů, připomínajících Mozartovy návštěvy Bertramky a Prahy.

Nejvzácnější památkou je svazek Mozartových vlasů a dvoumanuálové cembalo, na které skladatel hrál.

Foto: Olina Táborská, Právo

Z rušného centra Prahy jsme za chvíli na Bertramce, kde se dá strávit příjemný půlden.

Chvíle v tak inspirujícím prostředí si jistě rádi prodloužíme posezením u kávy ve stylové zahradní kavárně. Od stolečků na nádvoří je krásný výhled na zahradu a vilu se salou terrenou, kde se koncertuje.

Otevřeno
Expozicedenně od 9.00 do 18.00 hodin
Prodejní galeriepondělí až sobota během návštěvních hodin muzea
www.bertramka.com

Cyklocentrum na zámku

Pro ty, kteří se budou pohybovat na severním Plzeňsku, máme tip na pestrý den strávený v areálu zámku Rochlov a v jeho okolí.

Příležitost pobýt v hezké přírodě na Nýřansku se přímo nabízí, neboť v bývalé zámecké vrátnici slouží cyklocentrum, půjčující historická kola z 30. let. Po návratu se můžeme osprchovat, koupelna i šatny jsou k dispozici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zámeckým areálem provádějí noví majitelé, kteří návštěvníky seznámí nejen s historií, spadající podle nejstaršího dochovaného objektu - sýpky - do roku 1644, ale i s přítomností a budoucností v podobě společenského centra pro veřejnost.

Zámek nechal vystavět jako svoje panské sídlo František Vilém Údrčský z Údrče, dostavěn byl v roce 1711. V areálu je i pivovar.

Pivovarská literatura uvádí, že to bylo v roce 1749. Zvídavé jistě zaujme výstava Život na vesnici - Jak se dříve žilo a pracovalo, která je v pivovarských prostorách.

Kdy do Rochlova
červenec a srpenčtvrtek, pátek, sobota, neděle od 13.00 do 17.00 hodin
29. 8. 2009Oslavy 630. výročí obce a Dožínky v Rochlově

Odpočinek v lesních lázních

Těm, kteří si chtějí odpočinout nejen od dětí, ale ode všeho a ode všech, se asi nejvíc zavděčí zážitkový víkend v Lesních lázních ve středočeském Ondřejově, které svou polohou uprostřed lesů zaručují naprostý klid a pohodu.

Kromě ubytování, hodování a pitné kúry je v ceně 8 238 Kč pro dvojici hlavně řada procedur: ženy si dopřejí speciální masáž a zábal, kartáčování kvůli prokrvení a jemné ošetření obličeje.

Muži zase detoxikační koupel, zábal z rozmarýnu pro zklidnění svalů a relaxační masáž.

Aby tak docela nezlenivěli, ještě si mohou kromě procházek v přírodě zahrát tenis nebo pétanque.

Slovenský ostrůvek v Čechách

Litovat nebudou ani ti, kteří se rozhodnou pro návštěvu ekofarmy v obci Košík na Nymbursku. Postupně ji buduje švagrová exprezidenta Dáša Havlová. Kdysi tam s manželem koupili chatu, dnes se údolí na kraji lesa mění v park a domov mnoha zvířat.

Na loukách se třemi ovčíny se pase 300 ovcí, o které se starají tři slovenští bačové. Hosté biofarmy si tu mohou koupit nebo jen ochutnat spoustu sýrů v biokvalitě, jehněčí maso, pořídit si i deky a přikrývky z ovčí vlny.

Pohodový víkend na Šumavě

Romantický pár milující pohodlí si může dopřát relaxační víkend na Šumavě. V pokoji stylového horského hotýlku, zařazeného na seznam národních kulturních památek ministerstva kultury, je sice útulno, ale slibná je i túra, na kterou pár dostane bohatě vybavený piknikový batoh.

Bude se hodit na výpravu na Vítkův Hrádek, jedno z nejtajemnějších míst na Šumavě, a hlavně po výstupu na věž.

V ceně poukazu 5 848 Kč pro dva je i hodina wellness. Dvojice bude mít jen pro sebe bazén, whirpool, infrakabinu a fitness centrum.

Foto: Olina Táborská, Právo

Výstup na věž Vítkova Hrádku na Šumavě je skvělým zážitkem.

Na hory a rovnou do vany

Rodiče, kteří míří do Špindlerova Mlýna, se určitě nebudou nudit na víkendovém zážitkovém pobytu nazvaném Relaxace v římských lázních.

Foto: Olina Táborská, Právo

Po túře ve Špindlerově Mlýně je nejlepší dát si římskou lázeň.

V ceně 6 387 Kč pro oba je zahrnuto ubytování na dvě noci, polopenze, whirpool se sklenkou sektu, solárium, parní lázeň; 30minutová masáž lávovými kameny pro každého. A ještě si mohou zahrát venku minigolf nebo pétanque. 

Do Brna na Darwina

Ne každému je vzácný pobyt v přírodě a raději si vyrazí do většího města. Prahu už zná, co třeba navštívit Brno?

Až se v jeho centru nabažíme pobytu na pěší zóně s mnoha kavárnami, restauracemi a butiky, vydejme se do Moravského zemského muzea. Náš tip na výběr z několika výstav je jednoznačný: Darwin.

Nad expozicí v pavilónu Antrophos si návštěvníci připomenou nejen 200. výročí narození geniálního přírodovědce a zakladatele evoluční teorie Charlese Darwina (1809-1882), ale také 150 let od vydání jeho slavného díla O původu druhů přírodním výběrem.

Foto: Olina Táborská, Právo

Na brněnské výstavě Darwin se také budeme „plavit“ na skutečné plachetnici. Paluba se hýbe jako při plavbě oceánem a my můžeme mimo jiné porovnat skutečnou velikost obřího pásovce v 3D rekonstrukci.

Výstava je interaktivní a seznamuje i s Darwinovým životním příběhem a s okolnostmi, které ho přivedly jako nezkušeného mladíčka na cestu kolem světa na slavné lodi Jejího Veličenstva H. M. S. Beagle, ze které se po pěti letech vrátil zkušený, vědomostmi nabitý a uznávaný přírodovědec.

Při procházce po skutečném bahnitém chodníčku deštným pralesem nás budou doprovázet zvuky zvířat a nechybí ani skutečný potok a některá živá zvířata.

Mezi nejvzácnější a symbolické exponáty jednoznačně patří exemplář houby Cyttaria Darwini, zapůjčený z Královské botanické zahrady v Kew. Darwin ho přivezl z Ohňové země.

Kdy a za kolik
Otevřeno:Denně mimo pondělí 9-17 hodin
Vstupné:100 Kč, se vstupenkou na Darwina lze navštívit ostatní stálé expozice muzea
Více na: www.mzm.cz

Vinaři čekají

Z Brna je to jen kousek do vinařské oblasti Pavlov, kam se rozhodně vyplatí zajet. Místní vinaři tam totiž na léto otevírají dveře svých sklípků. Však také nápoj z hroznů chutná nejlépe v místě jeho vzniku, obzvláště dostaneme li k nabízeným 10 až 12 vzorkům odborný výklad.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Každý týden bude mít otevřeno jedno vinařství. V pátek od 16 do 20 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 14 hodin. Větší parta udělá lépe, objedná-li se předem na e-mailu: podatelna@obec-pavlov. cz, pavel@krska.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Cestovní pojištění nemusí být noční můrou

Začala hlavní doba dovolených. Tisíce Čechů jezdí k moři na dovolenou. Ale ať cestujeme do kteréhokoli státu, je vždy lepší uzavřít komerční připojištění. A to...

Výběr článků

Načítám