Hlavní obsah

Karel Šíp: S Amforou se mi nejvíce líbilo v Brazílii, tak nějak si představuji ráj

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderátor a textař Karel Šíp nemá rád cestování, přesun na jiné místo je pro něj ztráta času. "Zažil jsem ty nejlepší zájezdy, které Amfora podnikla. Od těch prvních autobusem značky Karosa po západní Evropě až po ty letecké do Japonska, USA, Kostariky. Když jsem byl v Brazílii napadlo mě, že takhle nějak vypadá ráj," řekl Karel Šíp v rozhovoru o cestování.

Foto: Profimedia.cz

Z míst, kde jsem už byl, bych se rád ještě jednou vrátil do Las Vegas. Tam jsme strávili pouze den a noc a to je málo.

Článek

Co pro Vás znamená, když se řekne „cestování“?

Ztracený čas. Chci se přesunout někam a musím tím pádem cestovat. Ten přesun, to je přeci ztráta času. Chci být u moře, ale musím tam cestovat. Balit kufry, sednout do něčeho, být v tom třeba i několik hodin, co se dá při cestování dělat? Koukat z okýnka letadla, dobře. To ale brzy omrzí. Lít do sebe nějaké nápoje až do otupění smyslů, takhle jsem cestoval poměrně často, protože v letadlem se bojím, že spadne. Několik posledních leteckých katastrof můj strach utvrdilo.

Snad jediný pozitivní poznatek mi to dalo: letečtí experti tvrdí, že vinou turbulencí prý letadlo spadnout nemůže. To jsem nevěděl. Vždycky při turbulencích koukám na kymácející se křídlo a čekám, kdy se ulomí. Stresuji se a kladu si pokaždé otázku, jestli to mám zapotřebí. Jestli není smysluplnější sedět doma na zadku. Tím chci říct, že cestování jako takové nemám moc rád.

Čím je pro Vás dovolená?

Naše povolání nezná pojem dovolená, nýbrž prázdniny. Máme prázdniny jako učitelé. Je to období, na které se poměrně těším, zhruba tak od února. A jsem zklamaný, když prázdniny začínají, protože vím, že od té chvíle velmi rychle skončí.

Máte raději zimní nebo letní dovolenou?

Zimní prázdniny většinou držím od Vánoc do Nového roku někde na horách, například v Alpách. Těžko se mi dává přednost letním či zimním prázdninám. Jsem sváteční lyžař (lyžuji jen o svátcích), ale ani plavání není můj oblíbený obor. Ale přece jen preferuji prázdniny letní, protože jsou delší.

Foto: Profimedia.cz

Karel Šíp

Jezdíte na výlety s přáteli?

Už několikátý rok po sobě trávíme s partou kamarádů u moře v řeckých končinách. Má to své výhody. Hrajeme tenis nebo mariáš, podle počasí, když je hezky, hrajeme mariáš. A vcelku společně zažijeme i dost srandy po večerech. Ta parta se rekrutuje z širšího výběru Amfory.

Na  stránkách Amfory se uvádí, že jste hráli fotbal ve 24 zemích. Jak vypadá cesta/cestování s Amforou?

Zažil jsem ty nejlepší zájezdy, které Amfora podnikla. Od těch prvních autobusem značky Karosa po západní Evropě až po ty letecké do Japonska, USA, Kostariky atd. Je úsměvné, že nejexotičtější končiny zeměkoule jsem poznal jako fotbalista. Při těch cestách jsme nasbírali spoustu úžasných zážitků, až hanba povídat. Mám dojem, že některé z nich už nikdy nelze překonat. I proto jsem se letošního zájezdu Amfory do Keni už dobrovolně zřekl. Ale  hlavně mně odradilo náročné cestování.

Kde se Vám s Amforou líbilo nejvíce?

V Brazílii jsme podnikli výlet lodí, míjeli jsme spoustu malých ostrůvků, na jednom nás vysadili a nechali celý den. Kromě nás tam byl jen personál malé restaurace, jinak nikdo.

Při obědě nám v korunách palem nad hlavami skotačily malé opičky. Písečná zátoka s průzračným mořem, popíjení nápoje caipirinho. Tam mně napadlo, že takhle nějak asi vypadá ráj.

Cestujete také s rodinou?

Převážně s rodinou. Kromě cest s Amforou, samozřejmě.

Máte cestovatelský sen, kam byste se chtěl jet podívat? Kde jste zatím nebyl?

Nemám žádný, protože jsem byl už skoro všude. Kdybych byl horolezec, lákal by mně Tibet. Kdybych byl potápěč, chtěl bych do Karibiku. Nic z toho nejsem. Proto poslední dobou nejraději cestuji po trase Praha – Hlásná Třebáň a zpět.

Jaké je Vaše oblíbené místo, kam byste se rád vrátil?

Z míst, kde jsem už byl, bych se rád ještě jednou vrátil do Las Vegas. Tam jsme strávili pouze den a noc a to je málo. A taky peněz to chce víc, měl jsem jich tehdy málo. Jsem poměrně hravý a umím si představit, že bych to v Las Vegas uměl roztočit, kdybych měl za co.

Foto: Profimedia.cz

Karel Šíp

Máte v České republice zamilovaný kout, na který nedáte dopustit?

V posledních několika letech jsme zahnízdili na Karlštejnsku. Je tam pěkně, i když bych na něj klidně dal dopustit, důvodů by bylo víc. Je tam poměrně zalidněno, taky Berounka se umí při záplavách zbláznit...

Většina obyvatel České republiky touží podívat se do Austrálie. Byl jste v Austrálii?

V Austrálii jsem byl hrát fotbal a do té doby to byl taktéž můj vysněný kout světa. Abych na Austrálii nedal dopustit, musel bych tam pobýt nejspíš déle, než týden. Takhle mám v paměti hlavně nekonečný čas v letadle, první tři dny otočený spací režim, když se mi to trochu srovnalo, letěli jsme zpátky a pak jsem se tři dny doma srovnával z australského času na český. Kdo si chce tohle prožít, ať tam klidně letí. Ale chce to asi fakt takové dva měsíce. Proti protinožcům jinak nic nemám.

Už máte naplánovanou letošní dovolenou?

Z naší letní základny na Karlštejnsku vyrazíme na týden na Krétu (tenis, mariáš) a na týden do Chorvatska. Malému Honzíkovi je pět a půl a je vodomilnej, tak ať si toho moře užije dosyta.

Cestovatelské tipy Karla Šípa
Pro horolezce je rájem Tibet, který se z velké části rozkládá na Tibetské náhorní plošině. Průměrná nadmořská výška se pohybuje okolo 4 900 m.n.m. Kromě Himalájí zde najdete Tibetskou vysočinu, pohoří Čhangthangu, Kchun-lunu a  Gangdug.
Pro potápěče doporučuje Karibik. Průzračně čisté moře, barevné korálové útesy a různé mořské ryby nabízí nevšední potápění. Například souostroví Turks a Caicos nedaleko Baham má stovky mil panenských korálových útesů, liduprázdné bílé pláže a výhodou je i málo běžných turistů. Nebo Saint Croix na Amerických panenských ostrovech - ostrov s největším žijícím korálovým útesem v Karibiku, kde je možno pozorovat unikátní druhy korálů, zatopené kaňony a potopené vraky lodí.
Las Vegas patří mezi oblíbené americké destinace. Kdysi bývalo městem mafie, ale dnes se sem jezdí hlavně za nočním životem. Také se mu říká "město, které nikdy nespí." Mezi nejznámější místa patří Las Vegas Boulevard.

Pro Karla Šípa je ráj v Brazílii

"V Brazílii jsme podnikli výlet lodí, míjeli jsme spoustu malých ostrůvků, na jednom nás vysadili a nechali celý den. Kromě nás tam byl jen personál malé restaurace, jinak nikdo. Při obědě nám v korunách palem nad hlavami skotačily malé opičky. Písečná zátoka s průzračným mořem, popíjení nápoje caipirinho. Tam mně napadlo, že takhle nějak asi vypadá ráj," popisuje Karel Šíp zážitky z Brazílie.

1. Brazílie nezná zimu

Zima na brazilském pobřeží prakticky neexistuje. Kolem Vánoc je na pobřeží kolem 30 stupňů a déšť je tu významnou událostí. Teplota moře je prakticky stále kolem 24 stupňů.

2. Pláže

Vyrazit do Brazílie je zážitkem i pro ty, kteří spíše než plavání preferují pohled pod mořskou hladinu. V některých částech střední Brazílie, např. na pobřeží oblasti Porto Seguro je pobřeží s krásnými písečnými plážemi lemované bariérou korálových útesů, které doslova překypují životem.

Nedaleko jižního okraje Porto Seguro dokonce úřady daly na kraji útesu potopit loď, jejíž stožáry jsou patrné až ze břehu. Díky tomu je tak možné vyzkoušet si adrenalinové vrakové potápění.

Foto: Petr Blahuš, Právo

3. Socha v Rio de Janeiru

Symbolem Ria de Janeira je majestátní socha Ježíše Krista s rozpřaženýma rukama, tyčící se nad městem na hoře Corcovado. Třicet metrů vysoký monument o váze 1 145 tun je dílem francouzského sochaře Maximiliena Paula Landowského. Slavnostně byl odhalen 12. října na počest nezávislosti na Portugalsku.

Foto: Profimedia.cz

4. Salvador

Centrum Salvadoru tvoří nekonečná přehlídka starých kostelů, nablýskaných chrámů a lehce ošuntělých paláců. V dolním městě, poblíž někdejšího trhu s otroky dodnes stojí, byť lehce nakloněná, rezidence portugalského krále. Ten tu pobýval po svém útěku ze země před napoleonskou armádou.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Barokní kostely jsou typickou památkou na koloniální časy.

5. Karneval Rio de Janeiro

Festival v Rio de Janeiru má tradici již ve starověkých festivalech. Moderní karneval, jak ho známe dnes, získal základy v 18. století a kombinuje tradice portugalských osadníků s kulturou africké otrocké populace. První přehlídka škol samby proběhla v roce 1928.

6. Amazonské deštné pralesy

Amazonie zabírá 56% celkové rozlohy Brazílie. Celá síla oblasti pochází z Amazonky, která každoročně zaplavuje tisíce km² vodou. V současné době je prales ohrožován odlesňováním a obdobími sucha.

Foto: Profimedia.cz

7.Očkování

Ten, kdo má v úmyslu cestovat do odlehlejších oblastí Brazílie a pohybovat se i mimo obvyklé turistické cesty, by se měl informovat na příslušné hygienické a epidemiologické stanici na vhodnost či nutnost očkování.

6. Jak se dostat do Brazílie

Dnes jsou na našem trhu k mání zájezdy s charterovými lety na východní pobřeží Brazílie. S portugalskou společností TAP lze letět z Prahy přes Lisabon (s případnou krátkou zastávkou či přespáním) do všech velkých brazilských měst. Podle cílového místa trvá let přes Atlantik deset a více hodin.

7. Měna

Brazilskou měnou je real (BRL), jehož kurz je zhruba deset korun za 1 BRL.

8. Časový posun

Když je u nás poledne, v Brazílii je osm hodin ráno (v létě sedm).

Lucie Poštolková, Jakub Kynčl, Petr Blahuš, Novinky, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám