Hlavní obsah

Roste počet cyklotras a rozvíjejí se i služby pro in-line bruslaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet cyklotras i jejich délka v České republice rostou, zároveň přibývají i trasy vhodné pro stále oblíbenější in-line brusle. Situace ale není ve všech regionech stejná, například v Jihočeském a v Jihomoravském kraji najdou rekreační sportovci skvělé zázemí. V některých jiných regionech ale chybějí cykloservisy a těžko se hledají místa, kde by byla jízda na kolečkových bruslích bezpečná.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Úroveň cyklotras se mění region od regionu

Článek

Jižní Morava kromě svých přirozených výhod, jako jsou rovinatý terén a zajímavé památky, může nabídnout rovněž unikátní systém 1200 kilometrů stezek protínajících vinohrady a vinné sklípky. Dalším důvodem, proč patří k nejvhodnějším místům pro ježdění na kole, patří i to, že z 1136 zařízení s certifikátem kvality Cyklisté vítáni, je jich nejvíce právě v Jihomoravském kraji.   

Na jihu Moravy jsou cyklisté vítáni

Péče o pohodlí cykloturistů má v Česku kořeny právě na jihu Moravy. Před čtyřmi lety rozjela brněnská ekologická organizace Nadace Partnerství projekt Cyklisté vítáni. V něm uděluje restauracím, hotelům, penzionům či kempům, které jsou k turistům na kolech přátelské, takzvané certifikáty kvality. Mezi kritéria pro jeho získání patří například místnosti pro mytí a uložení kol, nabídka energeticky vydatné stravy pro cyklisty či možnost zamluvit si ubytování pouze na jednu noc. Seznam zařízení najdou zájemci na www.cyklistevitani.cz.

"Na jihu Moravy je takových zařízení 178, což je nejvíce v zemi. Na paty mu šlapou jižní Čechy se zhruba 150 certifikáty a Olomoucký kraj se 123 certifikáty. Naopak nejméně, pouze dva, jich má Praha. Méně než 40 jich také mají kraje Plzeňský, Pardubický nebo Karlovarský," řekl Luboš Kala z Nadace Partnerství.    

Jižní Čechy patří mezi kraje s nejhustší sítí cyklostezek. Na kole po nich mohou turisté ujet na 5 000 kilometrů. Zlepšují se ale také služby pro cyklisty a in-line bruslaře. Lidé mohou využít i půjčovny vybavení a přepravu kol. Nejpestřejší je nabídka na Lipensku a Třeboňsku. Na jihu Čech je podle ředitele nadace Jihočeské cyklostezky Vladimíra Votřela také široká nabídka přepravy kol autobusy, jízdní řády zájemci naleznou na www.cyklotrans.cz.  

Na kole po Praze

Na kolo či kolečkové brusle lze vyrazit i v hlavním městě, které nabízí cyklistům 370 kilometrů cyklistických tras. Tak jako jinde i v Praze roste popularita in-line bruslení. V hlavním městě je pro bruslaře vhodný především park Ladronka, Letenské sady a Stromovka. Na všech těchto místech jsou v sezóně za příznivého počasí otevřené půjčovny bruslí.    

Horší podmínky mají in-line bruslaři v Plzeňském kraji. V regionu pro ně sice už vznikají ovály a krátké úseky, chybí ale sítě tras i doprovodné služby známé ze zahraničí. Lidé proto jezdí bruslit jinam, často do Německa nebo Rakouska.    

Pardubičtí milují bruslení

In-line brusle jsou populární i v Pardubickém kraji, půjčovny, které je nabízejí, moc rozšířené nejsou. Asi nejvíc bruslařů v celém Pardubickém kraji je v krajském městě, kde je ideální rovinatý terén.

Velmi oblíbená je cyklostezka od koupaliště na Cihelně do Brozan. Denně ji využívají stovky bruslařů a cyklistů, což někdy vede ke konfliktům, protože se všichni nemohou na stezku bezpečně vtěsnat. "Moji kluci dostali k desátým narozeninám brusle. Musí se tam učit jezdit jenom brzy ráno, jinak by je někdo srazil," stěžuje si matka dvojčat Jana Chýlová, která má poblíž chatu.

Mnoho možností, kde se lze na upravených cestách projet na kole, ale i na kolečkových bruslích, mají třeba lidé ve Středočeském kraji. Například čtrnáctikilometrová stezka z Nymburka do Libice nad Cidlinou je jedna z nejdelších tratí vhodných pro in-line bruslení v Česku. 

S kolem cyklisté často vyrážejí i do hor, kde si lze vyzkoušet extrémní ježdění. Třeba na Ještědu slouží zájemcům o tento druh cyklistiky dvě sjezdové tratě s přírodními i dřevěnými klopenými zatáčkami, skoky, kládami nebo s lávkami.

Reklama

Související články

Na kole po Moravských vinařských stezkách

Chuťově vynikající, s láskou pěstované víno a tradice s ním spojené, to je jeden z hlavních důvodů, proč jižní Morava stále přitahuje návštěvníky z domova...

Výběr článků

Načítám