Hlavní obsah

Nová pražská rozhledna Obora je replikou stržené vyhlídky z Jizerských hor

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

Pražské rozhledny Petřín, Cibulka a Žižkovský vysílač mají nového výškového konkurenta. Stala se jím dřevěná rozhledna Obora, jež stojí v trojské zoo a od svého otevření přivítala již stovky návštěvníků.

Článek

Návštěvníci pražské zoo mají vedle lanovky, venkovních i vnitřních expozic, projížďky vláčkem, nočních prohlídek o atrakci navíc. Blízko výběhu bizonů a zubrů se nachází nově zbudovaná a veřejnosti přístupná dřevěná rozhledna Obora.

Na rozhlednu vede 85 schodů, má čtyři vyhlídkové plošiny, které jsou vzájemně propojeny dvouramennými schodišti s podestami. Obora má tvar dvou nestejných příhradových čtyřbokých komolých jehlanů vnořených do sebe.

Čtvercový půdorys má rozměry 5,20x5,20 a směrem nahoru se sbíhá. Celková výška dřevěné rozhledny je 18,50 metrů, nepočítá se však stožár hromosvodu. 

Původní budova na Smrku stála od roku 1892

Obora vznikla jako replika původní dřevěné rozhledny, která stála na hoře Smrk v Jizerských horách. Původní vyhlídková stavba vznikla roku 1892 z iniciativy okrašlovacího spolku občanů Nového Města pod Smrkem.

Postavil ji tesař Franz Fritsch jako čtyřbokou trámovou věž vysokou dvacet metrů. Stavba rozhledny tehdy trvala sedm týdnů a stála 1683 zlaté.

Pražské rozhledny

Petřínská rozhledna  byla postavena u příležitosti jubilejní výstavy roku 1891. Je to 60 metrů vysoká napodobenina Eiffelovy věže.

Cibulka se nachází ve stejnojmenném parku, je to hradní věž uměle vytvořené zříceniny z počátku 19. století. Je vysoká pouhých 13 metrů a nabízí výhled na Motol, Řepy a Strahov.

Žižkovská věž je vysoká 216 metrů, byla postavena v období 1985-1992 a nabízí kruhový výhled na Prahu a okolí.

Dům dětí a mládeže Modřany je komín obehnaný schodištěm s plošinou na vrcholu, z nějž se nabízí kruhový výhled. Stavba byla dokončena roku 2004. 

Díky pravidelné údržbě přežila rozhledna na Smrku až do druhé světové války, pak začala chátrat a na začátku padesátých let byla definitivně stržena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám