Hlavní obsah

Nová netradiční lákadla Prahy: duchařské prohlídky i přepadení zásahovou jednotkou

Praha

Prohlídka Prahy už neznamená pro turisty jen nudné následování průvodce, který odříká předem naučený text o historických památkách a vladařích té doby. Moderní průvodci nabízejí nejen bohatou škálu dopravních prostředků, které lze k prohlídce využít, ale i velké množství netradičních a lákavých programů.

Foto: ČTK

Praha nabízí turistům nové nevšední prohlídky

Článek

"V souvislosti s proměnami trhu a s ústupem od masově organizované turistiky směrem k individuálnějšímu přístupu se mění i nabídka průvodců a způsob, jakým oslovují zákazníka," řekl předseda Asociace průvodců ČR Stanislav Voleman.

Kromě individuálního a "lidštějšího" přístupu se průvodci snaží také odlišit rozmanitostí nabízených služeb. Rozšiřuje se nabídka tematických prohlídek. Turisté mohou objevovat strašidelnou historii Prahy, plnou mordů a duchařských historek, historii komunistického režimu nebo například moderní architekturu v Karlíně a jiných okrajových čtvrtích.

Zajímavou alternativou jsou i prohlídky společnosti Sandeman's, které jsou zadarmo a návštěvníci se mohou rozhodnout, kolik peněz na konci prohlídky dají průvodci. Podle ředitele společnosti Chrise Sandemana jsou lidé ochotni zaplatit za dobrý servis. "Skutečně to funguje a lidé opravdu dávají průvodcům spropitné," prozradil Sandeman recept, který se skrývá za úspěchem jeho společnosti.

Foto: ČTK

Průvodci nabízejí turistům i velmi nevšední zážitky

Průvodci se také snaží najít nové a neotřelé lokality, mezi něž patří i pražská kanalizace nebo opuštěný vojenský areál v Milovicích u Prahy. Společnost Praha Bike nabízí patnáctiminutový sestřih hollywoodských filmů, které se natáčely v Praze, a pak účastníky zavede na místa, kde vznikaly.

Roste také výběr dopravních prostředků, které mohou návštěvníci na cestách za krásami Prahy použít. Kromě parníku, kočáru a prvorepublikového kabrioletu jsou k dispozici také různé druhy bicyklů, od obyčejných, přes tandemové až po kolo Teambike, které má i s "řidičem" místo pro sedm pasažérů sedících v kruhu. Určitou závrať může turistům způsobit dvoukolé vozítko Segway, které mění svou rychlost v závislosti na náklonu vůči zemské ose. Pro děti a tlouštíky však může být tato atrakce nedostupná. Váhový limit se pohybuje od 45 do 115 kilogramů.

Foto: ČTK

Prohlídku Prahy můžete absolvovat na netradičních dopravních prostředcích.

Na vzestupu je také zážitková turistika. Agentury například zprostředkovávají zájemcům ze zahraničí pánské nebo dámské jízdy. Pánové, kteří se v Praze loučí se svobodou, nebo si jen tak užívají si mohou například zastřílet z kalašnikova, svézt se na motokárách nebo si objednat limuzínu se striptérkou. V nabídce je například i kanadský žertík v podobě přepadení zásahovou jednotkou. Zájemci si mohou připlatit za videonahrávku nebo možnost, že žertík napálenému nešťastníkovi nebo nešťastnici prozradí krásná žena nebo krásný muž.

Reklama

Související články

Temná turistika fascinuje tisíce lidí

Milióny duší bloudí po pohřebištích světových genocid. Ale klidu se hned tak nedočkají. Ročně za nimi vyrážejí davy turistů, kteří si prohlížejí místa, kde...

Výběr článků

Načítám