Hlavní obsah

Na písčitých plážích pod Olympem odpočívali řečtí bohové

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála třítisícový masív Olympu se stopami sněhu, s vrcholky často ponořenými v mracích, je místem, odkud bohové řídili běh pozemských věcí. I oni si čas od času potřebovali orazit a tak si stvořili riviéru. Dost dlouhou, aby se tam netlačili a přímo pod Olympem, aby to neměli daleko.

Foto: Profimedia.cz

Přímo nad mořem, tam kde sídlí bohové, je Olympský národní park.

Článek

Olympská riviéra, to je více než osmdesát kilometrů pobřeží jižně od Soluně, jehož velkou část tvoří písčité pláže, sahající až za ústí řeky Pinios. V několika posledních desítkách let přenechali bohové tato místa lidem. Na Olympské riviéře vyrostla letoviska s celkovou kapacitou mnoha desítek tisíc lůžek v hotelích, apartmánových domech i v kempech, s veškerým potřebným zázemím.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Oblast pod Olympem patří k místům, kam naši turisté začali jezdit ve velkém hned v roce 1990. Nejprve po silnici, ale jak narůstaly v 90. letech problémy na Balkáně, přibývalo těch, kteří volili cestu letadlem. Dnes létá v letní sezóně pravidelně několik charterových letů do Soluně (Thessaloniki) odkud je to na riviéru pár desítek kilometrů.

Nejen koupání

Oblast Pierie i sousední Tessalie, kam riviéra zasahuje, nabízejí svým hostům nejen slunění a koupání v moři, ale jako všude v Řecku, ještě mnohem víc. Antické a byzantské památky v Soluni, kláštery v Meteoře, v dosahu jednodenního výletu je takový klenot jako Delfy, trochu z ruky (asi 400 km), ale stále ještě v dosahu, jsou i Athény.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Poloostrov Athos se dvěma desítkami klášterů vidí zájemci jen z paluby výletní lodi.

Přímo nad mořem, tam kde sídlí bohové, je Olympský národní park. Je to rozlehlý prostor vhodný pro vysokohorskou turistiku, jsou tam značené trasy a horské chaty.

Leptokarie, Nei Pori a Platamonas

Pokud se vydáte na dovolenou do Leptokarie, zakusíte možná pocit, který mají Němci a Angličané skoro všude. Jsou tam jídelní lístky v češtině nebo ve slovenštině, snad v každé hospodě se najde číšník, který některým z obou jazyků alespoň trochu mluví, podobné je to v mnoha obchodech a zlatnických krámcích.

Platamonas a Nei Pori v nedalekém sousedství jsou o něco klidnější, možná i trochu elegantnější a slovanský živel je tam více zředěn.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Písečná pláž Agathi

Většina letovisek má několik věcí společných: Pláže jsou dlouhé a široké, mořské dno se svažuje velmi pozvolna, takže koupání je tam vhodné i pro děti a nepříliš zdatné plavce. Moře je spíše klidnější, protože Olympská riviéra je na západní straně hlubokého zálivu, kde se vlny nerozbíhají tak jako na otevřeném moři.

Ubytování v těchto letoviscích nabízejí cestovky převážně v apartmánových domech, ale jsou tam i hotely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám