Hlavní obsah

Středočeské hrady a zámky se otevírají návštěvníkům i v noci

Právo, Radek Plavecký

Tajuplné noční prohlídky středočeských hradů a zámků jsou dalším lákadlem, které má přitáhnout více turistů. Během července oživnou památky také v nočních hodinách. Prohlídky budou navíc mnohde zpestřené speciálním programem.

Foto: Archiv, Právo

Hrad Křivoklát zve na noční představení Příběh lásky Filipíny a Ferdinanda Tyrolského.

Článek

Zámek Březnice se otevírá svým návštěvníkům ve večerních hodinách 10. a 17. července. Vždy od 21 hodin se bude konat večerní prohlídka zámku.

V Hořovicích se v noci bude hrát

Zámek Hořovice zve na další ročník Hořovických zámeckých nokturen, což jsou noční koncerty s účinkujícími v dobových kostýmech. Po koncertě následuje procházka vybranými interiéry zámku s kostýmovaným průvodcem. První nokturno bude 18. července ve 21 hodin. Vstupné je 160 korun.

Překvapení na Karlštejně

Na hradě Karlštejně jsou připravené noční prohlídky s překvapením na úterý 21. července od 20.30 a 21 hodin. Rezervace je možné vyřídit na adrese hruby@stc.npu.cz, chvalinova@stc.npu.cz nebo na telefonech 311 681 617 a 311 681 695.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Noční prohlídky na zámku Konopiště jsou naplánované na dny 8. a 22. července vždy od 20 hodin. Večerním zámkem vás provedou hraběnka Vilma Lanyisová nebo Franz Janaczek. Vstupné je 160 korun a vstupenky je potřeba předem rezervovat na konopiste@stc.npu.cz nebo 317 724 271.

Příběh o tajné lásce uvede Křivoklát

Noc s měsícem v úplňku je možné prožít na hradě Krakovec, a to 7. července. Prohlídka začne ve 21.15 a vstupné je 70 korun. Hrad Křivoklát uvede představení Příběh lásky Filipíny a Ferdinanda Tyrolského.

Tajná láska z konce 16. století mohla být naplněna jen díky úkrytu na hradě Křivoklátě, kde se také uskuteční velká noční podívaná s nádhernými kostýmy a tajemným příběhem se šťastným koncem 3., 5. a 31. července vždy od 22, 23 a od 24 hodin. Jednotné vstupné je 220 korun. I tady je kapacita prohlídek omezena a je vhodné využít nákup vstupenek on-line.

Šermování v Mníšku pod Brdy

Noční prohlídky na zámku v Mníšku pod Brdy jsou připraveny v předvečer šermířských slavností na 4. července od 20 hodin.

Zámek i zahrada v Mnichově Hradišti ožijí barokním tancem a scénkami ze života šlechty 4. a 5. července. Na večer od 21 hodin a 21.30 jsou připravené noční prohlídky zámku se souborem Campanello a od 22 hodin noční představení o G. Casanovovi se souborem Divadélko na dlani. Cena vstupného činí 120 korun a zahrnuje prohlídku i divadlo.

V klášteře Sázava chystají poznávací výstavu s interaktivními prvky, která je uspořádána u příležitosti Roku astronomie. Při ní bude možné obdivovat krásu noční oblohy i přes den, a to v gotickém sklepení kláštera. Expozice bude otevřena od 4. do 26. července denně mimo pondělí od deseti do 17 hodin. Vstupné je 25 korun.

Také sázavský klášter se ukáže zahalen do tmy, a to 11. a 18. července vždy od 23 hodin, kdy bude možnost navštívit kostel sv. Prokopa. Vstupné je 70 korun a doporučena je rezervace u správců na adrese sazava@stc.npu.cz.

Hrad Točník zve návštěvníky na noční prohlídky ve středu 15. července od 20 a 21 hodin.

Do Žlebů přiletí ďábel

Zámek Žleby uvádí noční komponované představení Ďábel Trenk. Předlohou pro inscenaci se stal bouřlivý život legendárního velitele pandurů ve službách císařovny Marie Terezie, barona Františka Trenka.

Návštěvníci uvidí příběh o muži, kterému říkali Pekelník. Hraje se 4. a 5. července vždy ve 20, 21, 22 a ve 23 hodin. Počet vstupenek je omezen, rezervace je doporučena na pokladně zámku Žleby, tel. 327 398 121, nebo e-mailem na zleby@stc.npu.cz.

Reklama

Související články

Procházka po zámeckém parku ve Vizovicích

Když se řekne Vizovice, asi každému se vybaví pálení slivovice, Trnkobraní, vizovické pečivo a rodiště Bolka Polívky. Čtyřapůltisícové městečko nedaleko Zlína...

Výběr článků

Načítám