Hlavní obsah

Víkend bude v české metropoli ve znamení Oslav Prahy

Praha

V české metropoli v pátek 26. června začínají historické první oslavy Prahy, které nabídnou koncerty, divadelní představení, výstavy, operu v ulicích i sportovní exhibice. Akce začíná odpoledne staročeským skanzenem na Staroměstském náměstí a bude pokračovat do neděle na mnoha místech s různým programem. Oslav se zúčastní také primátor Pavel Bém.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

O víkendu se v metropoli bude slavit koncerty, výstavami, divadlem i sportem

Článek

Pátek 26. června bude v centru Prahy patřit především lidovému veselí. Zájemci mohou ochutnat tradiční česká jídla a k tomu jim budou hrát folklorní soubory. Zároveň mohou v pražských ulicích potkat postavy v kostýmech představující osobnosti, které se do historie Prahy zapsaly.

Městem se bude procházet například Tycho de Brahe, kat Mydlář, Wolfgang Amadeus Mozart, policejní rada Vacátko i Rychlé šípy.

V 15 hodin vyhlásil Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák sbírku odkazů Járy Cimrmana, tedy nejrůznějších vynálezů, které byly inspirovány Cimrmanem. Večer vyvrcholí koncertem kapely Pražský výběr II na Staroměstském náměstí a party v klubu Roxy.

Víkend bude ve znamení kultury i sportu

V sobotu si od rána přijdou na své sportovní fanoušci, ve Žlutých lázních se budou moci po celý den setkat s olympijskými vítězi a sportovci. Zároveň si budou moci vyzkoušet plážové sporty i jízdu na dračích lodích. Na náplavkách a nábřežích plánují organizátoři, pokud počasí dovolí, ukázky adrenalinových sportů, setkání se známými fotbalisty a hokejisty i barmanskou show. Po celý den budou také zdarma otevřeny expozice mnohých pražských muzeí a galerií.

Na prostranství mezi historickou budovou a novou scénou Národního divadla se odpoledne odehrají představení několika divadelních souborů. Na Vltavě zakotví loď Tajemství bratří Formanů, na Ovocném trhu si zase děti i dospělí připomenou nejznámější postavy českých večerníčků. Uhelný trh se promění v pražský Montmartre, před Stavovským divadlem bude možné zhlédnout operu, Petřín zase bude patřit básníkům a poetickým duším. Na sobotní večer chystají pořadatelé červnový Silvestr v Lucerně.

Mnohé atrakce budou zdarma 

Až do neděle budou pokračovat některé akce, jako je například výstava fotografií světových hudebních hvězd v Lucerně nebo prohlídky petřínské hvězdárny. Svézt se můžete historickou tramvají nebo se vydat na vyhlídkovou jízdu po Vltavě.

Podívat se můžete do Národní galerie, Národního muzea, Klementina, na vysílání Českého rozhlasu. V sobotu mají děti v maskách vstup do zoo zdarma apod.

Mnohé akce jsou po celý víkend zdarma, jiné jen v sobotu a na ostatní se platí alespoň minimální vstupné, podrobné informace o programu jsou na stránkách www.oslavyprahy.cz nebo v informačním stánku, který bude až do neděle na Staroměstském a Palackého náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám