Hlavní obsah

Začátek prázdnin zkomplikuje dopravu v celé Evropě

Každoroční zatěžkávací zkouška trpělivosti a zkušenosti čeká české motoristy, kteří na začátku prázdnin využijí k cestě na dovolenou dálnice sousedních zemí. Už o nadcházejícím víkendu začíná školákům nejdelší volno v roce v některých oblastech Rakouska, Německa a Švýcarska.

Foto: Zdeňka Fialová, Novinky

S kolonami musejí řidiči počítat hlavně v průběhu celého nadcházejícího víkendu.

Článek

V Polsku navíc situaci komplikují stavební práce na silnicích. Slovensko zvláštní problémy nečeká. Autokluby německojazyčných zemí vydaly varování před zvýšenou hustotou provozu na dálnicích. Letní prázdniny začínají nejen v pěti německých spolkových zemích, ale také v Dánsku.

Největší zácpy  lze podle rakouského automotoklubu ÖAMTC očekávat v pátek odpoledne a v sobotu hlavně na německých a rakouských dálnicích v severo-jižním směru. Mezi silnicemi, na nichž mohou čeští řidiči počítat se zdrženími, jmenuje ÖAMTC i tradiční trasu Moravanů a Slezanů mířících k Jadranu či do Itálie - takzvanou brněnskou silnici mezi hraničním přechodem Mikulov/Drasenhofen a Vídní a dálnici A2 mezi Vídní a Klagenfurtem.

Déle než obvykle by mohla trvat i jízda z Lince do Vídně. Zvláště mezi dolnorakouskými městy Melk a Kremže by mohly motoristy zaskočit možné opravy na silnicích postižených záplavami z tohoto týdne.

V Německu bude hustý provoz směrem k Baltu

V Německu, kde začínají školní prázdniny například v Sasku, se sice počítá se zvýšenou hustotou provozu, ale jen ojediněle s tvořením kolon. Německý autoklub ADAC ovšem varuje před zhuštěným provozem na dálnici A6 mezi Norimberkem a Plzní nebo na dálničních tazích směrem k Severnímu a Baltskému moři, a především ve směru na Alpy.

To se týká i Švýcarska, kde je třeba počítat s možným tvořením kolon před Gotthardským tunelem na dálnici A2 ve směru od Basileje na jih do Itálie.

I čeští motoristé musí mít na rakouských, slovinských nebo švýcarských dálnicích dálniční známku. Například v Rakousku stojí desetidenní viněta 7,70 eura (zhruba dvě stě korun).

Řidiči, kteří zamíří o prázdninách do Polska, musí počítat s řadou komplikací na silnicích. Opravují se hlavní cesty v celé zemi, uzavřeno je několik tras poblíž českých hranic. Léto totiž chtějí stavbaři využít k budování nových úseků dálnic a rychlostních komunikací, aby Polsko bylo připraveno v roce 2012 na fanoušky, kteří přijedou na evropský fotbalový šampionát.

Polsko hlásí zácpy hlavně kolem Zakopaného

Informaci o komplikacích najdou šoféři na internetové stránce ředitelství silnic a dálnic www.gddkia.gov.pl. Hasiči varují, že již o nadcházejícím víkendu může cestování ztížit odstraňování následků bouří a záplav, s nimiž od pondělí bojuje hlavně jih Polska. Na silnicích nižších tříd leží popadané větve, některé cesty jsou pod vodou.

Tradiční zácpy čekají policisté v pátek a sobotu na silnicích z Krakova do Zakopaného, které je oblíbeným turistickým centrem polských Tater. České velvyslanectví na svých internetových stránkách zase varuje před nebezpečnými polskými řidiči a hlubokými dírami v silnicích, na které nemusí být český řidič připraven.

Na Slovensku čekají jen hustější provoz

Na Slovensku se sice některé školy chystají rozdat vysvědčení s mírným předstihem, ale dopravní problémy na tamních silnicích se neočekávají. Dřívější ukončení školního roku v některých školách by naopak mohlo dopravní situaci pomoct.

"Tím, že se vysvědčení nerozdají najednou, mohou se termíny odjezdů na prázdniny rozložit ještě na více termínů než obvykle. Nějaké zvláštní dopravní potíže o víkendu neočekáváme," řekl Vladimír Michal ze Stella Centra, které mapuje dopravní situaci v zemi.

Podle něj lze čekat pouze zhuštěný provoz, a to tradičně na dálnici mezi Bratislavou a Trnavou, v Povážské Bystrici, pod hradem Strečno na silnici mezi Martinem a Žilinou, jakož i v okolí Žiaru nad Hronom.

Reklama

Související články

Benzín na prázdniny podraží na 31 korun

Motoristé si budou letos o prázdninách muset sáhnout hluboko do peněženek. Nejprodávanější Natural 95 totiž podle odborníků může podražit až o další 1,50 Kč...

Výběr článků

Načítám