Hlavní obsah

Egypt vábí turisty na Tropický ráj v Rudém moři i místní kolorit

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nevelkém prostoru, tam, kde se Rudé moře vklínilo mezi egyptskou pevninu a Sinajský poloostrov, si matka příroda opravdu vyhrála. Je tam poušť, žulové hory, průzračné moře s barevnými oázami pod hladinou. Horké dny střídají neobvykle chladné noci.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Písčitý ostrůvek v Rudém moři nedaleko Hurgády znají turisté jako Paradise Island. Při lodních výletech je toto místo oblíbenou zastávkou.

Článek

Rudé moře bývá označováno za ráj surfařů. Vítr, který nad ním neustále duje, často a prudce mění směr a rychlost. Pod hladinou je ráj potápěčů a obdivovatelů nesmírně bohaté fauny a flóry.

Foto: Pro Novinky Klára Bezemková, Novinky

ryby

Korálové útesy a mořské proudy jsou postrachem námořníků, kteří tuto důležitou obchodní cestu vyhledávali mnohem dříve, než Suezský průplav spojil Rudé moře se Středozemním. Pod hladinou spočívají desítky vraků lodí, z nichž mnohé dnes slouží jako cíle denních i nočních potápěčských výprav.

Hurgáda

Neustále se rozrůstající letovisko. Většina nových hotelových komplexů jsou uzavřené komplexy u moře, s bazény, v nichž se lze koupat v kterékoliv roční době. Pokud je hotel vzdálen od „centra“ Hurgády, je v každém případě v dosahu neustále pendlujících minibusů, které na mávnutí zastaví a za pár drobných vás dovezou, kam budete chtít.

V dosahu jednodenního výletu je Luxor, jehož návštěva rozhodně stojí za to. Je možné se vypravit i do pouště, povečeřet v beduínském táboře. Nejvděčnější jsou ale výpravy na moře, návštěvy blízkých ostrovů, rybí pikniky, pozorování korálů.

Šarm aš-Šajch

Přes moře, skoro naproti Hurgádě je na Sinajském poloostrově Šarm aš-Šajch (Sharm el-Sheikh). Od osady toho jména se táhne podél pobřeží několik desítek kilometrů dlouhý pás hotelových komplexů. Ve srovnání s Hurgádou má Šarm pověst luxusnějšího letoviska, tamní hotely jsou většinou pětihvězdičkové.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Mořské radovánky, šnorchlování nebo potápění, jsou tam dostupnější a různorodější. Pro toho, kdo chce spojit dovolenou s poznáním místního koloritu, je to v Šarmu větší problém než v Hurgádě, protože do arabského městečka s trhy, nespočtem hospod, kaváren a zejména obchodů, je to z mnoha hotelů poměrně, nebo dokonce hodně daleko.

Nevýhoda pro jedny je výhodou pro jiné, v Šarmu si lze užít pohodlí u teplého a čistého moře, aniž by člověk byl příliš otravován místním „koloritem“.

Ze Šarm aš-Šajchu je to blízko např. na Mojžíšovu horu, ke klášteru sv. Kateřiny a na safari do kamenité pustiny Sinaje.

Marsa Alam

Marsa Alam patří mezi nová, tudíž zatím menší a doposud i klidnější egyptská turistická letoviska. Leží asi 3,5 hodiny cesty na jih od Hurgády. Také tam jsou korálové útesy a oblasti vhodné pro šnorchlování i pro potápění.

Rychlejší rozvoj turismu nastal s otevřením malého mezinárodního letiště, které leží přibližně 55 km severozápadně od města.

Foto: Foto archiv , Právo

Přímořské země budou i v tomto roce středem zájmu českých turistů.

Čtěte také: Autem k blízkým sousedům
Chystáte se do Rakouska, Německa, Chorvatska, Maďarska...? Pak počítejte s odlišnostmi v tamních dopravních předpisech. Více se dočtete v pátečním Právu (příloha Víkend)

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Káhira - velkoměsto plné překvapení

Toužíte-li po velkoměstě s bohatou historií, s neuvěřitelným dopravním chaosem či rušným nočním životem, pak byste si neměli nechat ujít návštěvu hlavního...

Egypt láká také milovníky potápění

Tak, jak se díky klesajícím cenám letenek a expanzi levných aerolinií "zmenšuje svět", stávají se pro Čechy dříve nedostupné destinace běžnými místy,...

Ráj levného potápění: egyptská Safaga

Safaga je malebné městečko vzdálené od známého letoviska Hurghada přibližně 40 kilometrů. Počasí je zde téměř pořád slunečné a obloha bez mraků. Místní mluví...

Výběr článků

Načítám