Hlavní obsah

Zahraničních turistů v Česku ubývá, výpadek zčásti vyrovnávají české rodiny

Cizinců cestujících do Česka ubývá. Z průzkumu vyplývá, že letos turisté utratí při dovolené u nás o pětinu méně než loni. Prudký odliv zahraničních hostů tak paradoxně vyrovnávají Češi, a mezi nimi rodiny s malými dětmi, kteří se svými wellnes dovolenými tvoří až pětinu klientely v hotelových pokojích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Turistů cestujících do Česka ubývá.

Článek

Podle odhadů analytické společnosti Mag Consulting zahraniční turisté letos v Česku utratí o pětinu méně než loni. V roce 2008 devizové příjmy z cestovního ruchu činily 131 miliard korun. Za nižšími příjmy stojí především prudký odliv zahraničních hostů. 

„Podle našich šetření tento trend pokračoval i v dubnu a květnu,“ uvedl ředitel Mag Consulting Jaromír Beránek. Pozici jedničky v příjezdové turistice si přes rekordní šestnáctiprocentní pokles drží Německo. Britů přijelo za první tři měsíce o třetinu méně než ve sledovaném období loni.

Turisté šetří

Nejnavštěvovanějším krajem zůstává Praha s podílem 58 procent, následovaná Karlovarským a Královéhradeckým krajem. Zahraniční hosté se během prvního letošního čtvrtletí odklonili od luxusnějšího ubytování: pětihvězdičkové hotely hlásí úbytek devatenáct procent, čtyřhvězdičkové pak dvanáct procent. Na krizi nejvíce doplácejí hoteliéři, kvůli všeobecnému šetření především provozovatelé luxusních hotelů.

Podle odhadů Mag Consulting se v roce 2009 využití pokojů v hromadných ubytovacích zařízeních sníží vůbec poprvé pod čtyřicet procent ze 42,4 % v roce 2008.

Výrazné snížení obsazenosti hotelových pokojů údajně zaznamená i Praha, která dlouho krizi odolávala. Podle odhadů firmy Mag Consulting využití pokojů klesne z loňských 55,4 procent na méně než padesát procent.

Výpadek začínají vyrovnávat Češi

Podle prezidenta hotelové asociace a generálního ředitele hotelového řetězce Orea Hotels Pavla Hlinky ale přibývá Čechů, kteří mají zájem trávit dovolenou doma. „Za náš řetězec mohu potvrdit, že Češi už utrácejí více než cizinci a začínají částečně vyrovnávat výpadek zahraničních hostů,“ sdělil Hlinka.

Podle něj například v lázeňských hotelech velmi rychle roste zájem rodin s malými dětmi o takzvané wellnes víkendy, které už tvoří pětinu víkendové klientely. „Ve vytipovaných hotelech jsme tomu podřídili i speciální dovybavení,“ dodal Hlinka.

„Krize v cestovním ruchu, jejíž první projevy zaznamenala statistika už ve druhém čtvrtletí roku 2008, se protáhne nejméně do konce roku 2010,“ předpověděli analytici. Dá se očekávat, že menší a středně velké hotely takovýto tlak neustojí a budou muset zavřít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám