Hlavní obsah

Aviofobií trpí téměř polovina populace

Novinky, Karolina Zarzycká

Strachem z létání, takzvanou aviofobií, trpí až čtyřicet procent populace. Téměř každý druhý z nás se bojí nasednout do letadla, jelikož má v letadle strach z nepochopitelné techniky, nezvyklého hluku a pachu, případně nekontrolovatelnosti vlastního pohybu. Ale stejně jako podobné psychické poruchy, i tato se dá léčit.

Článek

Aviofobie je zařazena mezi specifické fobie, u nichž je strach vázán na konkrétní objekt nebo situaci. Fobie je psychická porucha charakterizovaná chorobným strachem z předmětů, situací a jiných jevů. Nesmyslnost těchto představ si postižený uvědomuje, ale není schopen je vlastní vůlí potlačit.

Na fobii si pacient může dát u lékaře předepsat uklidňující léky proti úzkosti, nespavosti nebo bušení srdce. Druhou možností jak odbourat strach je podstoupení takzvané kognitivní terapie, která spočívá v postupném zvykání si na podnět, jenž v něm vzbuzuje strach.

Alkohol během letu může vést k panice

Odborníci také doporučují  trik proti strachu v době letu, jenž spočívá v odvedení pozornosti, například promítáním filmu. Kdo se pokouší o potlačení aviofobie několika sklenkami vína, whisky nebo piva, dosáhne většinou pravého opaku.

Alkohol požitý ve větší výšce působí díky nižšímu zásobování krve kyslíkem silněji než na zemi. Proto často dochází k nepřirozeným reakcím, pasažér může být agresivní, snadno podlehne depresi či skutečné panice. 

Průvodním jevem může být klaustrofobie

Konkrétně u aviofobie se stává, že člověk, jenž se bojí létat letadlem, trpí také některou z přidružených fobií. Komplikací na palubě může být klaustrofobie, strach z těsných, uzavřených prostor.

Možností, kterou může aviofobik zkusit pro překonání svého strachu z létání, je profesionální kurz Létání beze strachu, jejž organizují České aerolinie (ČSA). Pasažeři stráví na kurzu sedm hodin v péči pilotů a stewardek, kdy se mu budou individálně věnovat.

Po diagnostice fobie formou dotazníku pasažér navštíví pohyblivý kabinový trenažér letounu A320, nacvičí si relaxační techniky a zkusí si let v pilotní kabině pohyblivého simulátoru. Nejbližší termín je 18. července. 

Více informací o aviofobii naleznete také na serverech Vitalia.cz nebo Anamneza.cz .

Anketa

Máte strach z létání?
1. Ano, nikdy jsem neletěl/a
16 %
2. Ano, i když už jsem letěl/a
23,2 %
3. Ano, řeším to alkoholem během letu
1,7 %
4. Ano, beru si uklidňující lék během letu
0,7 %
5. Ano, ale nepřipouštím si to
3,2 %
6. Ano, léčím se s nějakou fobií
0,3 %
7. Ano, přemýšlím nad léčbou/kurzem
0,3 %
8. Ne, ale mám nepříjemné pocity
16,1 %
9. Ne, jen při turbulencích
8,3 %
10. Vůbec ne
30,2 %
Celkem hlasovalo 11014 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám