Hlavní obsah

Sportovní komentátor Jaromír Bosák miluje slavná fotbalová města

Novinky, Lucie Poštolková

Jaromír Bosák patří mezi nejpopulárnější české sportovní komentátory a novináře. Díky své práci cestuje hodně, ale letní dovolenou nejraději tráví doma na golfových hřištích. Naopak na zimní dovolenou vyráží za sluncem do teplých krajů. Pokud by měl doporučit místo, kam se jet podívat, byla by to Barcelona a Valencie.

Článek

Co pro Vás znamená, když se řekne dovolená?

Abych řekl pravdu, většinou nedosažitelný pojem. Ale když už nastane, tak především čas, kdy se konečně můžu trochu vyspat a mám čas na golf, který hrajeme společně s mojí ženou.

S kým cestujete nejraději? Nebo cestujete sám?

Já se během roku nacestuju až to trošku leze krkem. A to cestuji výhradně sám. Takže v létě jezdíme s manželkou Alenou po českých golfových hřištích, jelikož se mi nechce nikam do zahraničí. V zimě se vydáváme za teplem a pochopitelně také za golfem. Tak na týden či osm dnů – ono není víc času.

Upřednostňujete ověřené dovolené nebo raději zkoušíte nová místa a nové typy dovolených?

Nedovedu si představit, že bych ještě někdy někam jel s klasickou cestovkou a měl předem připravený program. To není pro mě. Rád se rozhoduji ze dne na den, na co mám náladu, podle počasí, zkrátka improvizace. Vzhledem k uvedenému vztahu ke golfu je jasné, že vyhledáváme stále nová hřiště a resorty. A těch po světě je...

Foto: Profimedia.cz

Máte nějaké doporučení, kam se jet v létě podívat?

V létě bych doporučil zůstat doma. Je tady krásně, teplo, na jihu Evropy až horko, teplé kraje bych si nechal na zimu.

A naopak, máte nějaké místo, z něhož jste byl zklamaný?

Já toho už projel opravdu hodně, ale že bych byl vyloženě zklamaný, to nemůžu říci. Od USA po Koreu, Japonsko či Španělsko najdete spoustu krásných míst. Ale když o tom tak přemýšlím, hodně divný pocit jsem měl v Bělorusku. Šedivá země, tak jako Československo v sedmdesátých letech. Nic příjemného.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sportovní komentátor ČT Jaromír Bosák a Eva Krejčířová

Jezdíte raději do zahraničí nebo do českých luhů a hájů?

Vyloženě se to odvíjí od ročního období. Léto si opravdu rád užívám doma a jelikož nemám rád zimu, ani nelyžuji, prchám aspoň na pár dnů za sluníčkem.

Máte nějaký cestovatelský sen, kam se chcete někdy podívat?

Určitě Austrálie a Nový Zéland. To jsou vysněná místa.

Už máte naplánovanou letošní dovolenou? Kam pojedete letos?

Zimu už mám za sebou a bylo to povedených pár dní v Kapsku. Byl jsem nadšený, je to úplně jiná Jižní Afrika než ostatní části země, kde je fakt docela nebezpečno. V létě si najdu, která česká golfová hřiště jsem ještě nenavštívil a vyrazím tam.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaromír Bosák se svou rodinou

Kde se Vám líbilo nejvíce?

Miluju Valencii, Barcelonu. To jsou tak nádherná města, až srdce usedá. Do nich cestuji pracovně a vždycky s nadšením. Každému tahle dvě města doporučuji. Zároveň mám rád i anglický Liverpool či Manchester, i když jsou to na první pohled nepříliš pěkná průmyslová města, ale mají charakter a jsou férová k cizincům, stejně jako Londýn či Glasgow. Vyhovuje mi španělská i britská mentalita, i když to možná zní trochu divně.

Jaromír Bosák miluje Barcelonu a Valencii
FOTO: Profimedia
Barcelona a Valencie patří mezi nejnavštěvovanejší města Španělska nejen díky památkám, ale také pro svoji neopakovatelnou atmosféru. Pro Jaromíra Bosáka jsou obě města navíc spojena s fotbalovými zápasy, které komentuje.
Barcelona je hlavním městem Katalánska. Mezi dominanty města patří chrám Sagrada Família, dílo od Antonia Gaudího, které stále není dokončené. Prostředky na dostavbu chrámu se sbírají částečně ze vstupného a částečně s darů. Z mohutných věží mají návštěvníci krásný výhled na celé město.
V Barceloně najdete mnoho gotických památek, zvláště ve čtvrti Barrio Gótico. Za nejlepší výtvor katalánské gotiky pokládají mnozí obdivovatelé chrám Santa María del Mar ze 14. století.
Do starého města Valencie se dostanete branou Torres de Serranos ze 14. století. Pokud hledáte místo, odkud se podívat na město ze shora, můžete vyšlapat 207 schodů do gotické věže Micalet, která je součástí katedrály na náměstí Plaza de la Reina.

Jaromír Bosák doporučuje Barcelonu a Valencii

Jaromír Bosák miluje Barcelonu a Valencii, dvě krásná města, kde si každý najde to své.

1. Fontána před Palau Nacional de Montjuic

Barevná fontána jako stvořená pro romantické večery tak trochu připomíná Křižíkovu fontánu na pražském Výstavišti. Byla postavena k příležistosti světové výstavy Expo v Barceloně roku 1929. Fontána je přes rok puštěna vždy večer po setmění o víkendu a v létě od 20 hodin do půlnoci.

Foto: Profimedia.cz

Barevná fontána Montjuic v Barceloně

2.  Sagrada Família, Casa Battló, Casa Mila a park Güel

K Barceloně neodmyslitelně patří architektonické památky od António Gaudího, který používá prvky secese, modernismu, motivů z živé přírody, nádech španělského orientu a výrazné barvy. Sagrada Família stále není dokončena, ale přesto je dominantou města.

Park Güel

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Casa Battló

3. Bulvár Las Ramblas

Srdcem Barcelony je bulvár Ramblas (Las Ramblas), který patří mezi nejživější místo metropole. Tato ulice plná obchůdků se táhne od Plaça Catalunya (náměstí s fontánami) až k přístavu (nábřeží s molem a dominantním 68 metrů vysokým podstavcem se sochou Kryštofa Kolumba). Ramblas byl původně korytem potoka.

Foto: Profimedia.cz

Las Ramblas byl původně korytem potoka.

4. Obří akvárium v Barceloně

Milovníci podmořského světa zamíří v Barceloně do mořského centra, kde mají 22 obřích akvárií a 80 metrů dlouhý skleněný tunel protínajícím nádrž se 6 milióny litry vody. Zde je možné vidět žraloky, rejnoky, měsíční rybu a další ryby z oblasti Středozemního moře. Vstupné se pohybuje od 297 Kč do 405 Kč. Pokud byste chtěli využít potápění se žraloky, zaplatíte 8100 Kč.

5. Santiago Calatrava a jeho Město umění a věd

Ve Valencii byste neměli vynechat Město umění a věd, které vytvořil španělský architekt Santiago Calvatra. Kromě Planetária můžete navštivit Palác umění, Vědecké muzeum prince Filipa nebo Umbraculo, jenž ukrývá zimní zahradu pro 50 druhů tropických rostlin typických pro Valenvii. Stavby jsou inspirované přírodou, hledat můžete inspiraci zmrzlým vodopáem či kostrou dinosaura.

Foto: Profimedia.cz

V popředí Planetárium ve tvaru lastury, v pozadí budova Vědeckého muzea prince Filipa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám