Hlavní obsah

Němci se často v zahraničí stydí za své krajany

Němci jsou si vědomi, že v zahraničí nedělají jako turisté vždy nejlepší dojem. Skoro každý druhý přiznává, že se někdy za nevhodné chování svých krajanů v zahraničí styděl. Vyplývá to z průzkumu, který pro červnové vydání německé mutace magazínu Reader's Digest zpracovala společnost Emnid.

Článek

Ne všichni němečtí turisté, na které lze narazit v kteroukoli roční dobu kdekoli na světě, chodí v kraťasech do kostelů a opilí bezohledně hulákají ostošest. Představa o nevítaných přebornících v nevychovanosti však zjevně není jen pouhým předsudkem v hlavách mnohých Pražanů či Mallorčanů. Neomalenost mnoha krajanů totiž vadí i samotným Němcům.

Opilství, přehnané naříkání a nadřazené chování

Trapně se za chování krajanů v zahraničí někdy cítily tři čtvrtiny respondentů průzkumu, v němž se společnost Emnid v březnu ptala více než tisícovky respondentů.

Z těch, kteří se někdy cítili trapně, se 69 procent stydí, když se jejich soukmenovci vůči domorodému obyvatelstvu v cizí zemi chovají nadřazeně. Dalším 67 procentům dotázaných vadí opilství a přehnané naříkání, které jsou prý na cestách pro příslušníky více než osmdesátimilionového národa rovněž typické.

Stejné procento Němců obrací oči v sloup, když vidí nevhodně oděného krajana. Třeba když někdo vejde do kostela a má na sobě jen kraťasy a pověstné ponožky v sandálech. Necitlivost mistrů světa v cestování vůči místním zvykům pak vadí 62 procentům německých turistů.

Vzdělanější Němci se cítí trapně častěji

Výše pocitu trapnosti je u nich ovšem závislé na úrovni dosaženého stupně vzdělání. Za chování krajanů v zahraničí se tak stydí jen 12 procent dotázaných s výučním listem, zato 61 procent těch, kteří mají alespoň maturitu.

Výrazné rozdíly jsou i mezi starými a novými spolkovými zeměmi. Zatímco západních Němců se nejméně jednou za krajany stydělo 47 procent, v bývalé NDR tak odpovědělo 36 procent respondentů.

Výrazné rozdíly jsou i mezi starými a novými spolkovými zeměmi. Zatímco západních Němců se nejméně jednou za krajany stydělo 47 procent, v bývalé NDR tak odpovědělo 36 procent respondentů.

Anketa

Stalo se vám někdy, že jste se styděli za své krajany?
Ano
75,1 %
Párkrát jsem se styděl/a
12,4 %
Stává se mi to často
1,6 %
Snad jen jednou
2,9 %
Ne
5,7 %
Vybírám si takové destinace, kde nikoho z Česka nepotkávám
2,3 %
Celkem hlasovalo 766 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám