Hlavní obsah

Staré zámecké schody na Pražském hradě budou až do konce října uzavřeny

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Staré zámecké schody na Pražském hradě se od minulého týdne opravují. Uzavřeny budou až do konce října. Prozatím je pro chodce připravená náhradní cesta kolem Richterovy vily, sdělil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Foto: Profimedia.cz

Staré zámecké schody na Pražském hradě

Článek

"Jedná se o kompletní opravu, která zahrnuje rekonstrukci zdiva, izolací, odvodnění i výměnu kanalizace," uvedl Wolf. Kolik bude celá akce stát, nedokázal mluvčí odhadnout. Staré zámecké schody vedou z Klárova k východní bráně Pražského hradu, odkud je mají návštěvníci výhled do palácových zahrad pod Hradem i na Prahu. Každoročně touto trasou projdou statisíce turistů.

Schody zpopularizoval Karel Hašler písničkou Po starých zámeckých schodech, sdružení Písničkář proto také usiluje o to, aby tam Hašlera připomínal pomník.

Výstavy na Pražském hradě

V současné době probíhá na Pražském hradě několik výstav. V Jízdárně Pražského hradu můžete navštívit expozici figirálního malíře Františka Ronovského (6 .5. -9. 8. 2009). Císařská konírna představuje "Praha španělská" (18. 3. -28. 6. 2009).

Tereziánské křídlo Starého královského paláce se věnuje fotografiím z 20. století, probíhá zde výstava "Pěšky 1. světovou válkou. Objektivem neznámého vojáka" (10. 4. - 19. 7. 2009). Pro nadšence krajinomalby vystavuje Obrazárna Pražského hradu expozici Podoby krajiny v malířské dílně Jan Jakuba Hartmana (6. 4. -1. 2. 2010).

Střídání stráží

Pokud chodíte na Hrad podívat se také na vojenskou stráž, tak každý den v pravé poledne probíhá střídání stráží doprovázené hudbou. Hradní stráž hlídá sídlo prezidenta 24 hodin denně. 

Reklama

Související témata:

Související články

Pražský hrad má nové internetové stránky

Obměnit grafickou podobu svých stránek se před koncem minulého týdne odhodlal Pražský hrad. Zejména návštěvníci největšího a nejvíce navštěvovaného českého...

Výběr článků

Načítám