Hlavní obsah

Národní park České Švýcarsko se jako první pyšní titulem EDEN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Historicky prvním vítězem soutěže o evropskou oblast nejvyšší kvality (European Destinations of Excellence - EDEN) za Českou republiku se stal Národní park České Švýcarsko na Děčínsku. Podle odborné poroty právě tato destinace nejlépe splnila zadání letošního ročníku, tedy rozvoj cestovního ruchu v chráněné přírodní oblasti.

Článek

Zástupci regionu v úterý večer převzali titul od ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky.    Soutěž pořádá Evropská komise od roku 2006, Česko se jí účastní letos poprvé. Přihlásilo se do ní 21 účastníků, do tříčlenného finále postoupily kromě Českého Švýcarska také Kralický Sněžník a Orlické hory - Podorlicko.

"Porota kromě samotných produktů hodnotila i to, jak probíhá komunikace s představiteli chráněného území, jak vyspělá je infrastruktura regionu nebo jak se daří spolupracovat s místní komunitou a podnikateli. Právě spolupráce byla u některých přihlášek kamenem úrazu - nejviditelnější to bylo v případě, kdy jednu destinaci přihlásily hned dva rozdílné subjekty," řekla Markéta Chaloupková z agentury CzechTourism, která je garantem akce.

České Švýcarsko jde příkladem

Vítězství Českého Švýcarska bylo podle organizátorů akce suverénní. "Tato destinace je ukázkovým modelem toho, jak úspěšně spolupracovat při rozvoji cestovního ruchu v chráněné oblasti. Na koncepci jeho rozvoje se totiž podílí obecně prospěšná společnost společně se správou národního parku. Ojedinělé jsou rovněž speciální ekovýchovné projekty pro základní a mateřské školy nebo procházky s certifikovaným průvodcem, které mají usměrnit návštěvnost regionu," zdůvodnil verdikt poroty Vondruška.

Vítěz soutěže má právo využívat při své propagaci logo EDEN, marketingově jej podpoří také Evropská komise a CzechTourism. Půjde například o natočení spotu, prezentace na internetových stránkách CzechTourismu nebo výroba propagačních letáků v ceně 350 000 korun.

České Švýcarsko

České Švýcarsko je jedním ze čtyř národních parků České republiky. Nalézá se v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko a Chřibská a zaujímá oblast při státní hranici s Německem, která ho odděluje od Národního parku Saské Švýcarsko.

Českosaské Švýcarsko je typickou erozní krajinou, která se vytvořila po ústupu křídového moře v několik set metrů hlubokých vrstvách mořských sedimentů. V roce 2000 byla nejcennější území o rozloze 79,25 kilometru čtverečních na české straně vyhlášena národním parkem, v Německu to bylo o deset let dříve. Česká i německá strana usilují o zápis území na seznam UNESCO.

Do projektu EDEN je zapojena dvacítka evropských zemí. Národní vítězové tvoří celoevropskou spolupracující síť, kde si jednotliví členové vyměňují informace o udržitelném cestovním ruchu. Příští rok budou tématem vodní plochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám