Hlavní obsah

Tomáš Krejčíř doporučuje pro rodinnou dovolenou Bavorské Alpy, sní ale o Austrálii

Novinky, Barbora Vaníčková

Herec a moderátor Tomáš Krejčíř tráví dovolenou nejraději s manželkou a svými třemi dětmi. Právě se chystají do lázní Jeseník a těší se na lázeňské procedury. Líbilo se jim na Madeiře i v Německu v oblasti Berchtesgadenu. Co ale Tomáše Krejčíře nejvíce láká, je cesta Austrálií. Na tu se prý však chystá až v důchodovém věku.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Krejčíř tráví dovolenou nejraději s manželkou a jejich třemi dětmi.

Článek

S kým jezdíte na dovolenou?

Pochopitelně s rodinou, protože mi připadá strašné, aby člověk jezdil někam sám, když má rodinu. Teď jsme byli třeba na chalupě v Palčicích, což je taková malá vesnička na pomezí Čech a Moravy. Je to takový konec světa. Končí tam cesta, u ní je asi šest nebo sedm stavení obklopených přírodou a do vsi se jede dlouho lesem. Tak tam jezdíme rádi.

Foto: Profimedia.cz

Krejčíř

Už jste naplánovali letošní prázdniny?

Pojedeme do lázní v Jeseníku, kde jsme byli nedávno na víkend a teď si chceme užít celý týden. Strašně se nám líbilo v Priessnitzových lázních. My si s manželkou dáme procedury a děti jsou tam naprosto šťastné. Máme celé patro vily pro sebe. Ještě pojedeme na nějaký rodinný tábor a tím to pro mě asi končí. Další aktivity už má jen manželka s dětmi.

Máte nějakou vysněnou dovolenou, kterou jste si nikdy nesplnil?

Mám, chtěl bych se podívat do Austrálie nebo na Nový Zéland, to bych hrozně chtěl. Austrálii bych chtěl projet autobusem z jihu na sever nebo naopak, protože takhle jezdí jenom turisti a když se tam posadíte, poznáte spoustu nových národností a osudů. A ti lidé si povídají, co kde viděli, radí si, kde spát a co je kde hezké. Spí se v různých kempech v divokých podmínkách. To je takový můj sen, ale jezdí tam hodně staří lidé nebo naopak hodně mladí, lidé v mém věku se tam nedostanou. Tak se těším, že až zestárnu, tak nasednu a pojedu, s manželkou. Jestli bude chtít. To je můj sen.

Foto: Profimedia.cz

Krejčíř rád vzpomíná na pobyt v Americe.

Vracíte se někam pravidelně, máte oblíbené místo?

Jsou místa, která se mi líbí, jako je například Berchtesgaden v Německu. Berchtesgaden je známý jako Hitlerovo Orlí hnízdo. Ale mě zaujal hlavně krásnou přírodní scenérii okolo Königsee, což je jedno z nejčistších jezer v Evropě, a tam je to úplně šíleně krásné. Já jsem tam byl vlastně jenom dvakrát, ale chtěl bych na to místo určitě jet znovu. S dětmi jsme se vyřádili v solných komorách, kde se jezdí na dráze a na klouzačkách. Tam se nám taky moc líbilo.

A pak jsou ještě města, která vždy rád znovu uvidím, jako je třeba Paříž. Ale jinak, že bych jezdil někam pravidelně, to ne, nemám moc chuť se někam vracet, radši jedu pokaždé jinam.

Z jaké cesty máte největší zážitek?

Asi se mi nejvíc líbilo v Americe, kde jsme byli s manželkou. Už je to dávno, ještě jsme neměli děti. Vyrazili jsme na dvouměsíční cestu vypůjčeným autem, kdy jsme projeli asi dvacet států. Měl jsem pocit svobody, nezávislosti, přátelství a bezstarostnosti. Tak to byl určitě můj největší cestovatelský zážitek. Hodně se mi také líbilo v Brazílii, kde jsem byl sám na takové polopracovní cestě. Byl jsem v Africe v pouští, ta byla také zajímavá.

Foto: Profimedia.cz

Krejčíř nejraději jezdí na dovolenou s celou rodinou.

Teď jsme byli na Madeiře, to je takový vertikální svět, kde je všechno třírozměrné. Normálně se rozhodujete, jestli jdete doprava nebo doleva, do dálky nebo do šířky a tady pořád lezete nahoru a dolů. Připadal jsem si tam jako nějaký liliput v Gulliverových cestách, který brázdí obrovský prostor.

Hodně se mi líbilo v Portugalsku. Úplně jiný zážitek mám z Ruska, kde jsem byl měsíc, a hodně rád mám Francii. Mám spoustu zážitků, a žádný nijak výrazně nepřečnívá.

Za čím cestujete?

Především za přírodou. Děti umění nezajímá, ty jsou ještě malé, tak jezdíme hlavně do přírody a za zábavou. Pro mě jsou důležitá místa, která mi dávají harmonii, a to je hlavně příroda. Kdyby mi dal někdo na výběr, teď to jen tak plácnu, třeba sto tisíc dolarů, ať strávím čtrnáct dní v New Yorku nebo zájezd do Austrálie, kde utratím pět tisíc dolarů, tak si radši vyberu Austrálii.

Tomáš Krejčíř se rád vrací do Bavorských Alp
Vyhlídku nad městem Berchtesgaden si pro své sídlo vybral Adolf Hitler. Jeho Orlí hnízdo bylo vystavěno na skále nad údolím a oblast byla prohlášena za vůdcovo osobní ochranné území. Přestože čelilo útokům, vyhnuly se krásnému místu válečné zásahy. Snad i Hitlerovým protivníkům se zželelo tak půvabného místa.
Nedaleko se nachází jezero Königsee, jedno z nejčistších jezer v Evropě. Loďkou se můžete projet ke kostelu svatého Bartoloměje a prohlédnout si okolní přírodu z vodní hladiny. Pokud vás láká spíše pěší turistika, vydejte se po značené stezce okolo jezera. Cestou krom krásných vyhlídek narazíte i na občerstvení, kde vám nabídnou domácí mléko a chleba s tvarohovou pomazánkou.
Chybí vám už jenom kalhoty s padacím mostem a copy? I ty tady najdete, v krámcích podél cesty k jezeru se všude prodávají tradiční ženské kroje Dirndly a mužské kožené kalhoty Lederhose. Místní tuto módu opravdu zachovávají a především v neděli je potkáte oblečené v tradičních krojích.
Dalším místem, které byste v Bavorských alpách neměli minout je zámek Neuschweistein. Jeho romantickou siluetu s jezerem v pozadí zná asi každý, málokdo ale navštívil interiér zámku vyzdobený výjevy z oper Richarda Wagnera.
Pokud se nechcete do Bavorských Alp vydat s některou z cestovních kanceláří, které nabízejí poznávací zájezdy zahrnující všechna tato místa a ještě něco navíc, vyrazte autem. Cestou se můžete zastavit v Salzburgu, město leží asi třicet kilometrů na jih od Mozartova rodného města. Ubytovat se můžete v některém z rodinných pensiónů nebo v kempu nedaleko jezera Königsee, kde přespíte za 15 eur za noc.

Tomáš Krejčíř doporučuje Bavorské Alpy

Bavorské Alpy lákají na krásnou přírodu, jezera i báječné vyhlídky do krajiny. Pro obdivovatele historie stojí za povšimnutí hrady, kláštery a také Orlí hnízdo, sídlo Adolfa Hitlera.

1. Jezero Kőnigssee

Průzračně čisté jezero, kde projížďky na loďce nabízejí krásné romantické vyhlídky. Jedná se o nejvýše položené jezero v Německu. Na své si přijdou vyznavači vysokohorské turistiky, ale také ti, kteří dávají přednost vysokohorské turistice.

Foto: Profimedia.cz

Kőnigssee

2. Solné doly

Léčivé účinky solných komor využívali už naši předkové. Solné doly nabízí nejen prohlídky, ale také jízdu na skluzavce.

3. Vysokohorská turistika

V Bavorských Alpách najdete nejvyšší vrchol Německa Zugspitze (2962 m), kam se můžete vydat buď lanovkou nebo ozubnicovou železnicí či pěšky. Na vrchol Zugspitze vedou tři trasy pro pěší, nejzajímavější je severní zabezpečená cesta z údolí Höllenta, ze západu zajištěná cesta Zugspitz-Westweg a nejsnažší je příchod od východu od horské chaty Knorrhütte.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší vrchol Německa Zugspitze

4. Neuschwanstein

Nejčastěji fotografovaný zámek v Německu nechal postavit bavorský král Ludvík II. Z vyhlídkové trasy se můžete kochat krásnými výhledy. Ne nadarmo se říká, že je zámek jedním z nejfotogeničtějším hradů.

5. Orlí hnízdo Adolfa Hitlera

Když Adolf Hitler hledal sídlo, kde by se mohl rekreovat, věděl proč vybrat Orlí hnízdo. Oblíbená rezidence Hitlera má úchvatný výhled na jezero Kőnigssee a město Berchstesgaden.

Foto: Profimedia.cz

Orlí hnízdo

6. Salzburg - rodné město Mozarta

V Salzburgu se narodil roku 1756 hudební skladatel Wolfgan Amadeus Mozart, proto prohlídky městem nejčastěji vedou do rodného domu Mozarta nebo do domu, kde žil narodil či kostel, kde byl pokřtěn. Navíc zde najdete mnoho gotických, renesančních i barokních památek. Město je od roku 1996 na seznamu památek UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Nad Salzburgem stojí majestátní středověký hrad Festung Hohensalzburg z 11. století.

7. Krimmelské vodopády

Nejvyšší vodpády v Evropě a páté vodopády na světě jsou chráněnou přírodní památkou. Na vrchol vede turistická stezka podél několika krásných vyhlídek. Čeká vás převýšení 1000 metrů a odměnou za výstup pak na vrcholu hostinec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám