Hlavní obsah

Kersko si připomene Hrabala pivem, sportem i jízdou Postřižinským expresem

– Kersko, Nymburk
Novinky, Karolina Zarzycká

Jedenáctý ročník slavnosti Hrabalovo Kersko se uskuteční v sobotu 23. května v milém prostředí kerského polesí poblíž Sadské u Nymburka. Jedná se o lesní slavnost na počest spisovatele Bohumila Hrabala s nostalgií jeho knih, vůní klobás a Postřižinským pivem. Po Hrabalových stopách se o týden později zájemci mohou vydat Postřižinským expresem.

Článek

Slavnost Hrabalovo Kersko bude v sobotu 23. května zahájena dopoledním pochodem Kerskem. Pochod začíná u Josefského pramene v deset hodin a provede zájemce oblíbenými místy Bohumila Hrabala. Na návštěvníky čekají zajímavé soutěže v průběhu pochodu. 

Zajímavostí je, že místo pochodování se letos poprvé otevírá možnost zúčastnit se putování po oblíbených spisovatelových místech na kole, a to z Nymburka do Kerska. Vyráží se také v deset hodin od Vodárenské věže.

Hlavní program slavnosti se odehraje odpoledne na zahradě lesního ateliéru Kuba. Z bohatého programu by si každý měl vybrat. Například ve výstavních prostorách lesního ateliéru Kuba může shlédnout výstavu Bohumil Hrabal ve fotografii, jejíž autorkou je přední česká fotografka Hana Hamplová.

Také se může pobavit divadelním představením herců z nymburského Hálkova divadla. Letos se budou hrát některá Hrabalova díla jako například Schizofrenické evangelium.

Postřižinský expres pojede v Hrabalových stopách

S filmem Postřižiny jsou nerozlučně spjata místa, kde se film natáčel. Historický parní Postřižinský expres vyrazí na svou pouť 30. května po okružní trase, jež začíná a končí v Nymburce.

Vlak vyjede z Nymburka v 8.05 hodin, dále pojede přes Poděbrady, Velký Osek, Kolín, Ledečko, Zruč nad Sázavou, Kutnou Horu, opět přes Kolín, Velký Osek a  Poděbrady zpět do Nymburka. Návrat je naplánován na 17.45 hodin.   

O zábavu se během jízdy bude starat kapela Třehusk, která zahraje také v některých zastávkách při delších přestávkách. Žízeň uhasí vychlazené Postřižinské pivo.

Jízdenky lze zakoupit v železniční stanici Nymburk hlavní nádraží i Nymburk město a rovněž v Pivovaru Nymburk, který je kromě Český drah již tradiční organizátor akce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám