Hlavní obsah

Hrad knížete Drákuly se stal soukromým muzeem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

V Rumunském hradu Bran u Barešova údajně pobýval krvežíznivý kníže Vlad, ve světě známý jako Drákula. Před nedávnem se Bran stal soukromým muzeem ve vlastnictví Dominica Habsburga, informoval rumunský internetový list Romanian Times. Hrad bude zpřístupněn veřejnosti 1. června.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bran

Článek

Dominic Habsburg získal památku v restituci 18. května 2006, v rámci tříleté lhůty ale hrad zůstal pod správou rumunského ministerstva kultury. Převzetí památky oznámil Dominicův právní zástupce Corin Trandafir.

Rumunský stát doposud platil za své sbírky umístěné v prostorách hradu nájem. V dubnu je ale Bukurešť nechala přemístit do budovy středověké celnice, kde je budou moci návštěvníci opět zhlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bran v zimě

Připravují kavárnu

Dominic plánuje otevřít venkovní kavárnu v blízkosti domu pro hosty princezny Ileany. Zároveň oznámil, že chce investovat značné prostředky do obnovy hradního parku. Společně se svými sestrami Marií Magdalenou Holzhausenovou a Elisabeth Sandhoferovou zpřístupní podle deníku hrad 1. června.

Dominic vlastní hrad, čajovnu královny Marie, palác princezny Ileany, správní budovu, 28 000 čtverečních metrů hradního parku a 1650 metrů dlouho cestu.

Foto: Profimedia.cz

Nádvoří hradu Bran

Nynější newyorský architekt Dominic, jehož babička byla rumunská královna Maria a matka princezna Ileana, získal hrad zpět téměř šedesát let poté, co komunistický režim donutil jeho rodinu opustit Rumunsko. Dominicovi bylo v té době deset let.

Hrad Bran prohlásilo ministerstvo cestovního ruchu za důležitou rumunskou turistickou památku.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám