Hlavní obsah

Ve vídeňském Schönbrunnu začnou pěstovat révu a vyrábět víno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Tento schönbrunnský ročník se obzvlášť povedl, budou si moci už za tři roky pomlaskávat degustátoři vín. Zatím je park sídla habsburských monarchů rozlehlým trávníkem s francouzskými květinovými instalacemi. Jenže správě zámku přišlo, že půda leží zbytečně ladem. A tak tam teď vysází na tisícovce čtverečních metrů vinohrad. Tak, jak tomu bylo za časů slávy Rakousko-Uherské monarchie.

Foto: Novinky

Schönbrunnský palác

Článek

S nápadem přišla vídeňská radnice, podle jejíhož názoru je kvalitní půda pro trávník a záhony s voskovkami škoda. Podle odborníků by od roku 2011, kdy sklidí panenské hrozny, mohl vinohrad poskytovat až pět set lahví moku ročně.

Foto: Novinky

Schönbrunnský palác

Schönbrunnský palác s parkem a zoologickou zahradou patří k dominantám Vídně a jejím největším turistickým atrakcím. Od druhé poloviny osmnáctého století do roku 1918 zde v létě sídlili habsburští monarchové, posledním vladařem byl v tomto klasicistním zámku Karel I., který zde v listopadu 1918 abdikoval. V roce 1916 v budově zámku zemřel František Josef I.

Zámek i park jsou od roku 1996 na seznamu památek UNESCO.

Foto: Novinky

Neptunova fontána

Foto: Novinky

Pohled na Neptunovu fontánu od Schönbrunnu

Foto: Novinky

Neptunova fontána

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám