Hlavní obsah

Češi přes internet kupují nejvíce zájezdy do Egypta, Itálie a Řecka

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už žádné Chorvatsko, Slovensko, Maďarsko. Nejprodávanějšími zájezdy přes internet jsou v Česku právě Egypt, Itálie a Řecko. Stále oblíbené jsou Francie a Rakousko. Internetový nákup však není u Čechů tak oblíbený jako například ve Spojených státech, kde se takto prodá téměř polovina zájezdů.

Článek

Na základě průzkumu, jejž provedla Asociace českých cestovních kanceláří spolu s největším internetovým prodejcem zájezdů, vyplynulo, že za první čtvrtletí letošního roku si Češi přes internet objednali dvacet pět tisíc zahraničních dovolených u dvou set cestovních kanceláří.

Nejprodávanější zájezdy u Čechů (v procentech)
1.Egypt18, 05
2.Itálie14,47
3.Řecko10,43
4.Francie10,01
5.Rakousko7,05
6.Česká republika6,47
7.Tunisko5,53
8.Turecko3,65
9.Chorvatsko2,91
10.Bulharsko2,3

Oproti předminulé sezóně počet prodaných zájezdů stoupl o šest procent, znamená to tedy, že si Češi začínají tento způsob nákupu osvojovat i ve formě objednávání dovolených.

Stále však Česko zaostává za vyspělými zeměmi, například v Evropě přes internet nakupuje pětatřicet procent všech zájezdů, ve Spojených státech je to dokonce téměř polovina zájezdů.

Letošní prodej zájezdů závisí na recesi

Loni Češi překvapivě strávili průměrně více dovolených v zahraničí než v tuzemsku, prodej mezinárodních zájezdů stoupl o neuvěřitelných jedenáct procent. Kde hledat důvod? Ještě loni nebyly peněženky českých domácností tolik zatíženy ekonomickou krizí, byl silný kurz koruny a zvýšily se průměrné příjmy.

Otázkou je, zda tato příznivá čísla budou přetrvávat i pro letošní sezónu, neboť hospodářská recese ovlivňuje mnoho odvětví, prodej zájezdů nevyjímaje.

Celkově stále vede Chorvatsko

Když se zaměříme na země, kde Češi vůbec nejraději tráví dovolenou, ať tam cestují na vlastní pěst, nebo si zahraniční pobyt kupují klasicky u pokladny cestovní kanceláře, anebo přes internet, nejoblíbenějšími destinacemi stále zůstávají Chorvatsko, Slovensko, Itálie a Řecko.

Následují je Tunisko, Rakousko, Španělsko, Egypt, Francie a Bulharsko. Nesmíme zapomenout na Turecko, které se jako poslední zařadilo mezi země, jež navštívilo více než sto tisíc českých turistů za rok.

Reklama

Související články

Cesty k moři Čechům od března podraží

Oslabování koruny vůči euru a dolaru přiměje cestovní kanceláře ke zdražení zájezdů. Například CK Fischer již oznámila, že ceny v březnu zvýší až o pětinu....

Výběr článků

Načítám