Hlavní obsah

Nejkratší pravidelný let trvá 58 sekund

Novinky, Barbora Vaníčková

Dělá se vám v letadle špatně, máte strach z katastrofy nebo se bojíte výšek? Dobrá zpráva, létání teď můžete trénovat po malých dávkách na nejkratší letecké trase na světě. Najdete ji v severním Skotsku - letecká přeprava mezi dvěma z místních ostrovů trvá při pěkném počasí pouhých 58 sekund.

Foto: Archiv, Novinky

Terminál letiště

Článek

Raritní primát v nejkratší délce osobní přepravy drží pravidelná letecká linka mezi ostrovy Westray a Papa Westray v souostroví Okrneje v severním Skotsku. Jelikož se jedná o běžnou pravidelnou leteckou linku, mohou si letenku kdykoliv zakoupit i čeští turisté.

Foto: Archiv, Novinky

Tudy vede nejkratší letecká cesta.

Foto: Archiv, Novinky

Letadélko, kterým se na ostrov dopravíte.

"Lety zajišťuje v průměru 11x týdně britská letecká společnost Loganair desetimístným letadlem Britten-Norman Islander. Při dobrém počasí trvá let pouze 58 sekund, standardně kolem dvou minut, " vysvětluje Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentu.

Přestože má ostrov Papa Westray pouze 75 stálých obyvatel, je na něm pošta, požární jednotka a několik možností ubytování. Ostrov nabízí řadu pozoruhodných památek, například zcela zřetelné pozůstatky nejstaršího obydlí v severní Evropě nazvaného Knap of Howar pocházejícího z období 3800 let před Kristem nebo kostel svatého Bonifáce z 8. století.

Hlavní obživou obyvatel je chov hovězího dobytka, ochutnat byste zde tedy měli především pořádný steak.

Foto: Archiv, Novinky

Kostelík svatého Bonifáce.

Foto: Archiv, Novinky

Nejstarší obydlí v severní Evropě nazvaného Knap of Howar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám