Hlavní obsah

Francie se bojí, že podnební změny poškodí její turistický ruch

– Paříž

Francie se obává, že by podnební změny mohly snížit její turistickou přitažlivost. Autoři studie, která byla zveřejněna v Paříži na žádost ministerstva hospodářství a financí. Varují před nedostatkem vody, narušením pláží a před táním sněhu na horách. Francie patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších zemí na světě, turistický ruch tvoří podstatnou část příjmů.

Foto: Reuters

Francii předloni navštívilo 82 miliónů turistů. Turistický ruch zajišťuje asi pět procent francouzského hrubého domácí produktu.

Článek

Studii dalo vypracovat ministerstvo hospodářství a financí. Je založena na předpokladu, že do roku 2100 stoupne průměrná teplota vzduchu o tři až čtyři stupně.

Vzestup hladiny moří a tání sněhu

Vzestup hladiny moří, který by to přivodilo, by vedl ke zvýšení eroze pobřežních oblastí, která už teď postihuje pětinu pobřežních turistických zón. V Alpách by zase chyběl sníh. Ve výškách do 1200 metrů by se už lyžovat nemohlo vůbec a už zvýšení teplot o dva stupně by vyřadilo z provozu polovinu z 35 lyžařských středisek v Horním Savojsku.

V létě, které z hlediska turistického ruchu představuje vrchol, by vznikly problémy s vodou, které má Francie ostatně už teď. "Budeme se musit rozhodovat, zda budeme zalévat golfová hřiště, nebo kukuřičná pole?" ptají se autoři zprávy.

Ztráta korálových útesů

Utrpěla by i turistická střediska ve francouzském zámoří, například v Polynésii a na Nové Kaledonii, kde by mohly zmizet korálové útesy, jedna z jejich hlavních atrakcí.

Francii předloni navštívilo 82 miliónů turistů. Turistický ruch zajišťuje asi pět procent francouzského hrubého domácí produktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám