Hlavní obsah

Na zámku Jemniště učí mládež, jak se má chovat v restauraci

Jemniště

Lekce stolování na zámku Jemniště mohou nezasvěcenému pozorovateli připomenout scénu z filmu Pretty Woman, v níž se Julia Robertsová učí společenskému chování. Teenageři se v nich učí, jak si užít pobyt v restauraci a neztrapnit se při tom. O nabídku určenou pro starší žáky a středoškoláky je zájem, řekla manželka majitele zámku Petra Sternbergová.

Foto: archív zámku Jemniště, Právo

Na barokním zámku Jemniště zažijí stolovníci neopakovatelnou atmosféru.

Článek

Sady příborů vyskládaných v lepší restauraci kolem talíře zaskočí i řadu dospělých. Kterou vidličkou se má jíst předkrm, kterou hlavní jídlo a dezert? Pak nezbývá než potají sledovat suverénnější spolustolovníky a "opisovat" od nich.

Podobným trapasům se mladí lidé mohou vyhnout. Na zámku Jemniště je během prohlídky, jejíž součástí je i oběd o třech chodech, naučí, jak se stát rozkošnou dámou a okouzlujícím gentlemanem. "Řekneme jim, jak si objednat místo v restauraci, jak do ní vstupovat, jak otvírat dveře, kdy a jak chodit za dámou, kam ji usadit, jak si objednat jídlo, kterým příborem ho jíst, jak konverzovat u jídla," vyjmenovala Sternbergová.

Stolování se hodí víc než taneční

Většina současných rodičů podle ní vnímá jako nutnou výbavu pro další život svých dětí vypravit je do tanečních. Umění stolovat ale využijí zřejmě častěji než umění tančit. "Je jednodušší říct 'Děkuji, netančím' než 'Děkuji, nejím'," dodala.

Zaujmout a zkrotit partu pubertálních dětí ale není vždy snadné, přiznává Sternbergová. Stane se, že přijede parta, kterou to nezajímá a naučit je něco je pak utrpením.

Jindy ale přijede třída slušně oblečená, chlapci zahodí teenagerovské chování, ještě než vstoupí na nádvoří. "Chovají se rozkošně, perfektně, vidíte, jak se těší, jak jsou připraveni, jak o tom přemýšleli. Ptají se, protože s frajerkama už do restaurací chodí a ty věci je zajímají, protože se nechtějí shodit. Je to pak hodina nesmírně zajímavých otázek a hezkého setkání," dodala Sternbergová. A je to podle ní i důvod, proč v pořádání lekcí stolování pokračují. Protože cítí, že o jejich zkušenosti a dovednosti někdo má zájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám