Hlavní obsah

Deset rad, jak se na poznávacích výletech vyhnout davům

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná sezóna poznávacích zájezdů. Příjemné prožitky a poznání však často účastníkům zhatí nekonečné fronty u vstupu do nejznámějších muzeí, galerií či památek a také nutnost prodírat se davy lidí uvnitř. Máme pro vás deset tipů, které vám pomohou se napříště těmto nepříjemnostem vyhnout.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Některá muzea nabízejí rezervace vstupenek. Například galerie Uffizi ve Florencii zprostředkovává rezervace po telefonu.

Článek

Paříž, Řím, Benátky, Athény a mnoho dalších míst nabízejí nezapomenutelné prohlídky. Jedno mají však společné, velké fronty a skrumáže turistů. Existuje několik způsobů, jak si užít nerušenou prohlídku velkých muzeí, galerií, katedrál a veřejných míst bez davů lidí.

1. Choďte na prohlídky k večeru

Začněte s prohlídkou pár hodin před zavírací dobou. Klesá počet turistických výprav v galeriích i muzeích a vy budete mít více místa sami pro sebe. Podívejte se také do programu na večerní prohlídky, bývají obecně prázdnější a bez tlačenic turistů.

Například Louvre má každé středy a pátky otevřeno do 22 hodin. Metropolitní Muzeum umění v New Yorku má pátky a soboty do 21 hodin, Britské muzeum je otevřeno každé čtvrtky a pátky do 20.30 a Národní galerie v Londýně do 21 hodin v pátek. Jen pro vstupenku je lepší zajít před otevřením a raději si stoupnout do fronty dříve než otevřou. 

2. Raději vydržet horko než dlouhé fronty

V každé destinaci teplejšího podnebí bývá uprostřed dne nejklidnější doba. Většina turistických skupin se vyhne Údolí králů v Egyptě během poledne. Ale pro vás je to jedinečná příležitost, jak si prohlédnout egyptské pyramidy bez toho aniž by do vás někdo strkal. 

3. Vyhněte se volným vstupům

Některá muzea nabízí volné vstupy pravidelně. Například muzeum Louvre mívá volné vstupy každou první neděli v měsíci. Tyto dny bývají muzea nejplnější. Tím, že ušetříte několik eur, se tak odsoudíte k prohlídce v nejvíce navštěvovanějšímu dni muzea za celý měsíc.

4. Rezervujte si lístek dopředu

Některá muzea nabízí rezervace vstupenek. Například galerie Uffizi ve Florencii zprostředkovává rezervace na telefonu 0039 055 294883. Díky tomu se můžete vyhnout frontám u vstupu, které mohou ušetřit dvouhodinové čekání.

5. Jděte na bohoslužbu

Musíte respektovat ostatní návštěvníky kostela a zavázat se k účasti na celém obřadu s věřícími. Ale budete moct nasáknout atmosféru daleko více při speciální atmosféře mše v Notre Dame nebo ve Westminster Abbey, než proplétat se mezi lidmi chrámovou lodí.

Foto: Reuters

Eiffelova věž

6. Vyhněte se víkendům

Turistické cíle bývávají nejvíce o víkendech v obležení turistů, proto je lepší vyhýbat se víkendům pro poznávací cesty. A dejte si pozor na pondělky, kdy mívají zavřeno v muzeích i galeriích.

7. Najděte zadní (postraní) vchod

Některé památky mají kromě hlavního vstupu také vedlejší vstupy, kde nebývají tak dlouhé fronty. Navíc si budete moct projít prohlídku mimo hlavní proud návštěvníků a najdete možná jiné poklady.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Do Andělského hradu vede tajná chodba z Vatikánu.

Do Andělského hradu vede tajná chodba z Vanikánu.

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

8. Nechoďte jen po nejvyhlášenějších místech a obrazech

Turisté nejčastěji vyhledávají nejvyhlášenější místa. Kdo jede do Louvru míří nejprve k obrazu Mona Lisy a turisté v Římě běží rovnou do Sixtinské kaple. Ale pokud nechcete půl dne čekáním ve frontě na Sixtinskou kapli, můžete se podívat i po dalších menších skvostech města či muzea. 

Foto: Novinky

Výřez obrazu Leonarda da Vinci Mona Lisa

9. Zaplaťte si rodilého průvodce

Kdo jiný zná město lépe než rodilý Ital nebo Španěl? Ti vám mohou pomoct nejlépe, znají trasy, které turisté těžko najdou a umějí se tak davům vyhnout daleko lépe, protože také znají různé zkratky. Většina turistických kanceláří nabízí kvalifikované průvodce. 

10. Nepoužívejte audio průvodce

Audio průvodce shlukuje návštěvníky na několika místech prohlídky a tím se nabalují skupinky návštěvníků. Každý se zastavuje na stejném místě, pokud se chcete vyhnout těmto davům, raději si projděte prohlídku sami. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám