Hlavní obsah

Turistům do Mexika nabízí cestovky náhradní termín nebo destinaci

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prasečí chřipka se šíří i daleko za hranice Mexika, případy byly potvrzeny na Novém Zélandu, v Izraeli, Španělsku, dokonce i v Německu. Ministerstvo zahraničí doporučuje, aby, pokud to není nezbytně nutné, lidé necestovali do Mexika a oblastí, kde se prasečí chřipka šíří. V případě, že máte koupený zájezd do postižené oblasti, máte několik možností řešení, v některých případech máte nárok i a částečné vrácení peněz.

Foto: Stringer, Reuters

Celkem mělo zájezdy do Mexika u českých cestovních kanceláří v poslední době zarezervováno několik stovek českých turistů.

Článek

"Klientům cestovních kanceláří doporučuji, aby kontaktovali cestovní kancelář a dohodli se nad rámec cestovní smlouvy. Stav dohodnutých zájezdů určuje podepsaná smlouva a uvedené storno poplatky. Klient tak nemůže odstoupit od smlouvy," řekl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle Okamury by mohli klienti nárokovat vrácení části peněz zaplacených za dovolenou, pokud by byl vyhlášen stav nouze či nebezpečí života v destinacích, kam klienti cestovních kanceláří míří. Částka by měla být aktuálně vypočítaná podle již zaplacených nákladů, tedy nevratných záloh. Cestovní kanceláře chtějí minimalizovat storno poplatky, aby klienti platili co nejméně.

"České ministerstvo zahraničí nemůže vyhlásit stav nouze či nebezpečí života. Takový stav může vyhlásit pouze daná země. Ministerstvo nemůže nikomu zakázat cestovat, ale jen dát doporučení, kterým zemím se raději vyhnout. Vznikl by diplomatický problém, kdybychom zakázali občanům cestovat do jakékoli země" vysvětluje Jiří Beneš, zástupce tiskové mluvčí Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

"Cestovní kanceláře nejsou spokojené s nejasným vyjádřením ministerstva zahraničí. Potřebujeme jasně vědět, jestli mohou občané České republiky cestovat do postižených oblastí," komentoval Okamura.

Nejlepším řešením je dohoda

"Cestovní kanceláře se podle zákona musí o klienta na zájezdu postarat, pokud se něco stane. Z tohoto důvodu je v zájmu samotných cestovních kanceláří, aby klientům na zájezdu nic nehrozilo," dodává Okamura.

Nejčastější dohodou zřejmě bude změna termínu zájezdu či výběr jiné destinace. Cestovní kanceláře Exim, Fischer a Siam, které měli nasmlouvané přímé charterové lety do Mexika, zrušily nejbližší plánované odlety. Klientům, kteří na plánovaný zájezd neodletí, byly nabídnuty jiné exotické destinace. Například Kuba, Salvador, Dominikánská republika a Venezuela.

V případě, že bude alternativní zájezd levnější, tak jim bude rozdíl v ceně vrácen. Celkem mělo zájezdy do Mexika u českých cestovních kanceláří zarezervováno několik stovek českých turistů.

Ministerstvo zahraničí doporučuje občanům, aby zvážili cestu do oblastí postižených prasečí chřipkou a raději cestovali někam jinam. Mezi postižené destinace řadí zejména distrikt hlavního města Mexiko City, San Luis Potosí ve střední oblasti země a Mexicali nedaleko hranic s USA.

Pokud patříte mezi klienty, kteří mají zakoupený nebo částečně zaplacený zájezd do některé z těchto destinací, měli byste kontaktovat cestovní kancelář, u které máte podepsanou cestovní smlouvu.

Situace v Mexiku a přísná hygienická opatření

V současné době platí v Mexiku přísná opatření. Kostely a kulturní památky jsou zavřené, aby nedocházelo k dalšímu šíření chřipky. 

Pokud musíte vycestovat do postižených oblastí, radí ministerstvo zahraničí striktně dbát při cestách do Mexika základních hygienických opatření a pokud možno se vyhýbat větším shromážděním osob. V případě potřeby doporučujeme kontaktovat Velvyslanectví České republiky v Mexiku.

Odborníci ze Světové zdravotnické (WHO) v pondělí nedoporučili, aby země uzavíraly hranice nebo omezovaly cestování. Náměstek generálního ředitele WHO Keiji Fukuda prohlásil, že je už moc pozdě na to, aby se podařilo zastavit šíření prasečí chřipky. Jednotlivé země by se podle něho nyní měly soustředit na zmírnění dopadů smrtícího viru.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Hlavními opatřeními je zpřísněný režim na hranicích a na letištích, kde se úřady zaměřují na lidi vracející se z oblastí, kde se nemoc u lidí objevila, tedy z Mexika a USA. Vlády vyzývají lidi, aby do zemí, kde se nákaza šíří, pokud možno nejezdili, apelují především na turisty směřující do Mexika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám